Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), deprem bölgesindeki kadınların yaşadığı hijyen ve sağlık sorunlarına dikkat çekerek, “Kadınların afetlerde toplumsal zarardan korunması için bütünleşik afet yönetiminde toplumsal cinsiyete duyarlı adımlar atılması büyük önem taşımaktadır” açıklaması yaptı. 

ÇYDD’den, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bugün yapılan yazılı açıklamada, deprem bölgesindeki kadınların özel ihtiyaçlarının ve hijyenik koşullarının karşılanması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"KADINLAR, HİJYEN VE SAĞLIK SORUNLARIYLA DA BAŞ BAŞA BIRAKILDI: Yüzyılın en büyük afetlerinden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, tüm dünyada gerçekleşen doğal afetlerde olduğu gibi en çok kadınları etkiledi. Olağanüstü durumlarda yaşanılan toplumsal ve bireysel travmalar göz ardı edilerek çocuk, yaşlı ve özel gereksinimli kişilerin bakımlarının yanı sıra yemek yapma, soba yakma gibi işleri de üstlenen kadınlar, kritik öneme sahip olan hijyen ve sağlık sorunlarıyla da baş başa bırakıldı.

DEPREM BÖLGESİNDE 226 BİN KADIN HAMİLE: Bugün, depremden etkilenen 15,8 milyon kişiden 4,1 milyonu, üreme çağındaki kadınlardan oluşuyor. Bu kadınlardan 226 bini hamile ve neredeyse 25 bin kadının bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Genç kızlar, genç kadınlar, hamileler, yeni anneler, birden fazla çocuğu olan, yaşlı ya da özel ihtiyaçlara sahip tüm kadınlar için hijyenik koşulların oluşturulması ve bu yöndeki acil sağlık gereksinimlerinin karşılanması büyük önem taşıyor. Toplumsal cinsiyet rolleri ve sosyal konumları nedeniyle afetlerde savunmasız ve dezavantajlı durumlar ile karşı karşıya kalan, güvenlik riski altında hayati gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüm kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın yanındayız.

TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI ADIMLARIN ATILMASI ÖNEMLİ: Dün, bugün ya da yarın için destek görmesi engellenen, keder getiren kadere razı olması beklenen ve yüreğindeki kaygıyla korku hep büyütülmesine karşın değişime ve gelişime katkı sağlamayı sürdüren tüm kadınlarımız için varız. Birbirimiz için varız. Afet sonrası kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldıkları her türlü şiddete karşı önlem alınmalı ve kadınların ihtiyaç duydukları güvenli yaşam alanları sağlanmalıdır. Kadınların afetlerde toplumsal zarardan korunması için bütünleşik afet yönetiminde toplumsal cinsiyete duyarlı adımlar atılması büyük önem taşımaktadır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, deprem bölgesindeki kadınlarımızla birlikte tüm kadınlarımızın güvenliğinin sağlanması, güçlenmesi ve özgürleşmesi için çalışmaktan; eşitsizliğin, şiddetin ve adaletsizliğin karşısında durmaktan vazgeçmeyeceğiz. Hep birlikte daha özgürüz, eşitiz ve güçlüyüz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müz kutlu olsun."