Haber: Fatoş Erdoğan

Cumartesi Anneleri'nin, AYM’nin müdahale edilmesini hak ihlali olarak karara bağladığı 700. hafta buluşması ile ilgili kayıp yakınları, hak savunucuları ve destekçileri hakkında açılan davanın 11'nci duruşması Çağlayan Adliyesi büyük salon 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma 5 Nisan tarihine ertelendi.

cumartesi anneleri dava

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan ve aralarında kayıp yakını ile hak savunucularının da olduğu 46 kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri” gerekçesiyle açılan davanın 11. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 27.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Cumartesi Anneleri'nin 700.hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na açılan davanın 11'nci duruşmasına İstanbul Barosu,  İngiltere Barosu, Euromed Rights, Sivil Alan Araştırmaları Derneği,  İnsan Hakları Merkezi, İHD, TİHV, Af Örgütü, Hafıza Merkezi, MLSA, bir önceki dönem HDP milletvekili Oya Ersoy ve çok sayıda kişi katıldı. 

Duruşma yoklama yapılarak başladı. Av. Ahmet Cihan  söz aldı: Ortada bir suç yok, Anayasal haklarını kullanan insanların yargılanması hukuka aykırıdır. Güvenlik güçlerinin müdahalesi hukuka aykırıdır. Müvekkillerimiz hukuka uygun bir eylem yüzünden 2018'den beri yargılanıyor. Suçsuzluğu AYM tarafından tescilenen  müvekkillerimizin sorgusu yapılmasa bile derhal beraat etmesi gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatan Cihan sorgulama yapılmadan beraat kararı verilmeli dedi.

Av.Ömer Kavili, "Mütalaa gerekçeli olmalı. Savcı eksik olan bu mütalaayı tekrar sunmalı.  Evlatlarının kemiklerini arayan Cumartesi Anneleri her hafta saldırıya uğruyor. Cumartesi Anneleri'nin her duruşmaya mecbur katılması mobbingdir. Yargılanması gerekenler müvekkillerimiz değil, onlara şiddet uygulayan bu salonda olmayanlardır." dedi

Tüm sanıklar müdafi Av. Oya Meriç Eyüboğlu, "Yargılama 700.hafta ile ilgili. Bu davada yargılananlardan Maside Ocak başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi bu yargılamaya ilişkin hak ihlali kararı verdi. Bu yargılamanın devam etmesi mümkün değil. Hukuki olarak sorgulama yapılmadan beraat kararı verilmeli." dedi.

Mahkeme başkanı avukatların derhal tahliye ve savcının yeniden mütalaa sunması taleplerini reddetti. 

Önceki duruşmalarda ifadesi alınmayan Cumartesi Anneleri ve İnsanlarının savunmasına geçildi.

Ahmet Kara, "Savunmasında suç işlemedim beraatimi talep ediyorum." dedi.

Ahmet Süleyman Benli: 700. haftada karanfil bırakmak için Galatasaray Meydanı’na yürüdüm. Polis kordonu olduğu için gidemedim. Geri dönüp Tünel'e yürüdüm polisler aralarında bunu alalım mı dediler gözaltına alındım. Ben bir suç işlemedim beraatimi talep ediyorum. 

Hakan Koç: Kayıp Anneleri ile dayanışmak için gittim bir suç işlemedim. Bu eylemin suç olduğunu düşünmüyorum.
Eylemin yasaklandığını gözaltına alındıktan sonra araçta öğrendim. 

Koray Kesik: Anayasal hakkımı kullandım, ters kelepçe ile gözaltına alındım. Suçlamayı kabul etmiyorum. Belgesel sinemacıyım bir polis, çekim yaparken bunu da alın dediği için gözaltına alındım. 

Ulaş Bedir Çelik: Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için gittim. Suçun unsurları oluşmadığı için ortada bir suç yok. Beraatimi talep ediyorum. 

Cafer Balcı: 27 yıllık kamudan emekli hekimim. Kayıplarını arayan  toplumsal travma yaşayan Cumartesi Anneleri'ne destek için katıldım. Ortada bir suç olduğunu düşünmüyorum. Hukuk bir sopa olarak kullanıyor. Anayasal haklarımızı kullandık. Dayak yedik, küfür edildi, gözaltına alındık. Burada Yargılanması gerekenler güvenlik güçleridir. Onlar yerine bizler yargılanıyoruz böyle hukuk olmaz. Bu yargılamayı protesto ediyorum. Bundan sonrada Cumartesi Anneleri'nin yanında olmaya devam edeceğim.

Ruşa Sabur: Suçlamaları kabul etmiyorum. Galatasaray Meydanı’nı hafıza mekanıdır. Cumartesi Anneleri'nin Kayıplarını araması suç olarak gösterilmek isteniyor bunu kabul etmiyorum. 5 polis tarafından işkence ile gözaltına alındım. Sonuna kadar Cumartesi Anneleri'nin müdahalesinin yanındayım. Suç işlemedim beraatimi talep ediyorum.

Saadettin Köse: Anayasa hakkımı kullandım darp edilerek gözaltına alındım suçlamayı kabul etmiyorum beraatimi istiyorum.

Ferhat Ergen: Cumartesi Anneleri'nin eylemine geçemeden gözaltına alındım. Cumartesi Anneleri'nin onurlu adalet mücadelesini destekliyorum. Beraatimi talep ediyorum.

Kenan Yıldızerler: İHD üyesiyim, Anayasal hakkımı kullandım, gözaltına alındım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Anayasal hakkını kullanmak suç değildir. Beraatimi talep ediyorum.

Jiyan Tosun, "yazılı savunma için süre talep ediyorum." dedi. Sebla Arcan da savunma için süre talep etti.  Savcı savunması alınmayanların savunmasının alınmasını, Cihan Oral Gülünay hakkında Adli kontrolün devamını talep etti. 
 Hakim talepleri kabul etti.

Bir sonraki duruşma 5 Nisan 2024 saat 10.00’da görülecek