Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 854’üncü haftasını da koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çevirimiçi olarak gerçekleştirdi. Bu hafta 28 Temmuz 1993 tarihinde kaçırılarak katledilen Özgür Gündem Bitlis muhabiri 19 yaşındaki Ferhat Tepe’nin failleri soruldu.

"FAİLLER DEĞİL, MÜCADELE EDEN ANNELER YARGILANIYOR"

Açıklamada, Ferhat Tepe’nin ailesi söz aldı. Anne Zübeyde Tepe, 28 yıldır oğlunun katillerinin yargılanması için mücadele ettiğini belirtti. 

Türkiye'de adaletin olmadığını dile getiren anne Tepe, “Eğer adalet olsaydı katiller bulunmuştu. Oğlumun suçu neydi? Artık bunu soracağım onlara. Niye öldürdüler benim çocuğumu? Bunu sonuna kadar soracağım. Bugün Galatasaray Meydanı’nda mücadele eden anneler yargılanıyor da neden failler yargılanmıyor? Biz Cumartesi Anneleri olarak her zaman çocuklarımızın yanındayız. Çocuklarımızın katilleri bulunsun, yargılansın” diye konuştu.

"KATİLLER KORUNUYOR"

Baba İsak Tepe ise, oğlunun katledildiği günden bu yana ayakta olduklarını ve mücadele ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi: 

“O katiller devlet desteğiyle bunu yaptılar. Oğlumu aramaya gittiğimde bana dediler ki; ‘Bize bir milyar para ver, partiden istifa et, partiyi kapat biz de çocuğunu sana teslim ederiz.’ Oysa bana bunu söylediklerinde zaten oğlumu katletmişlerdi. Biz 1994 yılında tüm delilleri, öğrendiğimiz her şeyi Adalet Bakanlığı’na ilettik.  Benim çocuğumu hedef gösteren o günün Tugay komutanıydı. O bölgede onlarca insanı öldürttü. İnsanları hedef gösterip öldürtüyordu. Biz o günden beri katiller yargılansın diye eylemelere başladık fakat hiç biri yargılanmadı, bir dava bile açılmadı.  

20 yıl geçti dava düşürüldü. Bugüne kadar 18 bin insanın cinayetini işleyen o katiller, caniler hakkında dava açılmadığı gibi ailelere dava açılıyor. Bana da açılıyor. Bir konuşma yaptığım için. Şimdi de Cumartesi Anneleri orada eylem yapıyor diye onlar hakkında dava açılmış. Bu ülkede evladımızın katilleri yargılanmıyor fakat evlatlarını arayan veya katillerin yargılanmasını isteyen insanlar tutuklanıyor, cezalandırılmak isteniyor. Böyle bir sistemde insanlar nasıl memnun olabilir veya adalet nasıl uygulanır? Bu hepimizin sorunudur. Biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bunu yapmayanlar utansınlar.”

"ZAMAN AŞIMINI KABUL ETMİYORUZ"

Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe ise, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımını kabul etmediklerini belirterek, “Hak, hukuk mücadelesi veriyoruz. Cezasızlık son bulsun, devletin yüzleşmesini ve faillerin yargılanmasını istiyoruz. Galatasaray Meydanı’nda da vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

"HESAP SORMAKTAN VAZGEÇİLMEYECEK"

Ardından bu haftaki basın metnini okuyan Zeynep Ceren Boztoprak, faillerin yargılanması konusunda Tepe Ailesi'nin yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını anımsattı ve şunları kaydetti:

“Ferhat’ı Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı'nda işkenceli sorguda gördüğünü söyleyen çok sayıda tanığın ifadesine başvurulmadı. Ailenin Korkmaz Tağma’ya yönelik iddiaları soruşturmaya dahil edilmedi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı delilleri toplamadan, tanıkları dinlemeden, olayı aydınlatacak hiçbir girişimde bulunmadan soruşturmayı kasten zaman aşımına uğratarak kapattı. AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin devletin etkin soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmediğini kayıt altına aldığı Ferhat Tepe dosyasının, zaman aşımı gerekçesi ile kapatılmasını kabul etmiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Ferhat Tepe için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 155 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”