GÜNDEM

CHP'li Tutdere, tütün üreticilerin talepleri için kürsüyü işgal etti

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören kanunun iptali için eylem yapan ür...

Abone Ol

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören kanunun iptali için eylem yapan üreticilerin sesini meclis kürsüsüne taşıdı. Tutdere, Meclis kürsüsünü bir süre işgal etti.

Tütün üreticileri ve tütün esnafının taleplerini dile getirmek için, mikrofonu kısılmasına rağmen kürsüden inmeyen CHP'li Tutdere, ara verildikten sonra da eylemini sürdürdü. CHP sıralarındaki milletvekilleri ise Tütünüme Dokunma pankartlarıyla Milletvekili Tutdere’ye destek verdi. Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yasaya karşı büyük bir tepki olduğunu ve AKP iktidarının tütüncülerin sorunlarına kulak tıkadığını dile getiren Milletvekili Tutdere, '1 Temmuz’da yürürlüğü giren zulüm yasasına karşı halkın büyük bir tepkisi var. Tütün üreticileri, emekçiler, esnaf, halk bu zulüm yasasına karşı tepkilerini koymak için alanlara, meydanlara indiler. Tütün esnafı ve tütün üreticisi; tütün konusunun bütün ayrıntılarıyla yasal bir zemine, güvenceye kavuşmasını yirmi yıldır bekliyor, gelinen noktada ise bir arpa boyu dahi yol alınmadı.” ifadelerini kullandı.

"TÜTÜN SORUNU ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ"

AKP iktidarının her seçim döneminde tütün meselesinin çözümünü gündeme getirdiğini, fakat bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan milletvekili Tutdere, "Yirmi yıldır her seçimde tütün meselesini, 'Çözdük, çözeceğiz; tamamen yasal zemine oturtacağız.' dediniz, yapmadınız! 1 Temmuz geldi, ortada hiçbir çözüm yok. İnsanlar ne yapsın? Şu anda 2020 yılı ürünü depolarda duruyor; insanlar bunu nasıl satacak? Üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası getirdiniz, bu nasıl bir vicdan? Tütüncüye hapis getirmek AKP iktidarının eseridir. Siz, bu tütüncüye söz verdiniz, her seçim öncesi “Çözeceğiz.” dediniz; en son, üreticiyi üç yıl hapisle karşı karşıya bıraktınız" dedi.

"KÜRSÜYÜ TERK ETMEYECEĞİM"

"Adıyaman ve Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında ekmek ve onur mücadelesi veren yurttaşlarımızla dayanışma adına kürsüyü işgal ediyorum" diyen CHP'li Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çözüm bekliyoruz. Çözüm, bugün getirin bu torbayı, hep beraber bu zulüm yasasını önce bir erteleyelim. Sonra da bunu taraflarıyla bir konuşalım. Birlikte bir çözüm bulalım. Çözüm için yasa Meclise gelene kadar ben burada olacağım, millet adına milletin kürsüsünde olacağım. Türkiye Büyük Millet Meclisi milletin meclisiyse bu sorunu çözmek zorunda! İlla Adıyaman’da, Malatya’da milletin eline kelepçe vurup cezaevine mi atsınlar? Siz onu mu bekliyorsunuz? Şu anda herkes sıkıntı içinde elinizi çabuk tutun bu insanların talebini bir an önce karşılayın."