CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, deprem nedeniyle bölgede eğitim alanında yaşanan sorunları ve hükümetin açıklamalarını dokuz8'den Bekir Güneş'e değerlendirdi. 

Eğitime hiçbir şekilde ara verilmemesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Eğitime ara verdiğiniz zaman hele hele üniversiteleri kapattığınız zaman bu durum toplumdaki var olan psikolojik sorunu daha da derinleştirir. Öğretmen eğer öğrencisinin yanında değilse öğrenci eğer velisinin yanında değilse o çocuğun psikolojisinin düzelmesi maalesef mümkün değil. Milli Eğitim Bakanının yapması gereken iş hiç zaman kaybetmeden YÖK'ün üniversitelerin de yüz yüze eğitime başlama çağrısı yapmasıdır. Eğitim politikaları kuruluna da çağrı yaptık siz bugün değil de ne zaman konuşacaksınız diye. Üniversite rektörleri suskun, YÖK başkanı suskun, Saray'daki Eğitim Politikaları Kurulu suskun, Bakan suskun. Böyle olunca bu sorun çözülemez." dedi. 

MEB, ÇADIRKENTLERDE SOSYAL ETKİNLİKLER OLUŞTURMALIDIR 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın deprem bölgesinde açtığı Kuran kurslarına da dikkat çeken Yıldırım şunları söyledi:

Okulların birçoğu yıkılmış ama çadırkentler ve konteynerkentlerde sosyal donatı alanları oluşturulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı en az Diyanet İşleri Başkanlığı kadar aktif olmalıdır. MEB, bölgede okullar açık değil ne yapayım dememeli. Çadırkentlerde sosyal etkinlikler oluşturmalıdır. Her şey ders değildir. Eğer çadır kentlerde Diyanet kendine bir görev atfedip 4-6 yaş çocuklara Kuran Kursu yapıyor. Eğer Diyanet bunları yapabiliyorsa Bakanlık da yapabilir. Bakanlık eğitim öğretimi bunu yapabilir. Eğer Kuran Kursu için çadırkentlerde bunlar yapılabiliyorsa öğrenciler için de yapılabilir. Her şeyden önce de öğrencilerin psikolojilerinin düzelmesi lazım. Psikolojileri düzeltilmedikçe hiçbir şey verilmez. Ben bugün öğretmenlere de çağrı yaptı. Bu yönde çalışmaların yapılması yönünde.  

KAYA ÖĞRETMENLERE DE ÇAĞRIDA BULUNDU

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremler nedeniyle ara verilen eğitim, afet bölgesi dışındaki 71 ilde bugün yeniden başladı. Yıldırım Kaya, bugün yaptığı açıklamada, kendisinin de bir öğretmen olduğunu hatırlatarak, meslektaşlarına okulun ilk gününde deprem ile ilgili konularda neler yapabilecekleri konusunda önerilerde bulundu. Kaya, şunları söyledi:

“İlk derslerinizde afet konusunda bilgilendirme zaten yapacaksınız. Depremlerin de bir doğal afet olduğunu kısaca zaten anlatacaksınız. Gerekli tedbirler alınırsa depremin insan yaşamına zarar vermeyeceğini, depremin değil binaların öldürdüğünü hep beraber anlatacağız. Anne, baba, kardeş ve yakınlarını kaybeden çocuklarla yakından ilgileneceğinizi biliyorum.

Deprem gerçekliğini saklamayacağınızı, bunu anlatacağınızı biliyorum. Gölbaşı’nda bir köyde ikinci sınıfa giden Zeynep, bir öykü yazmıştı. Öğrencilerimize depremle ilgili öyküler yazdırmak ve resimler yaptırmanın, o çocukların deprem bölgesindeki çocuklarla dayanışma duygusu geliştireceğini sizler de biliyorsunuz. Çocukların duygularını dışa vurmalarını mutlaka sağlamalıyız. Kendilerini güvende hissetmeleri için birlikte sosyal etkinlikler yapılmalı, bir de deprem kardeşliğini hayata geçirebilecek ilişkileri kurmalıyız.  

DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM 27 MART'A ERTELENDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Özer, "10 ilimizi 3 kategoriye ayırdık. 1 kategoride 1 Mart'ta okullar açılacak. 3. kategoride ertelemeyi 27 Mart tarihine kadar erteledik" dedi.