GÜNDEM

CHP'li Akay: Devlet, ocak ayında saatte 612 milyon TL, günde 14,7 milyar TL faiz ödedi

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, ocak ayı bütçe verilerini değerlendirerek devletin bir ayda yaptığı 456 milyar liralık faiz ödemesinin emekli desteğini geride bıraktığını ifade etti.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada, ocak ayı bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri paylaştı. Akay, devletin ocak ayında faize ayırdığı payın, emeklilere sağlanan hazine desteğinin çok üzerinde olduğunu vurguladı.

Ocak ayında bütçe harcamalarının detaylarını kamuoyuyla paylaşan Akay, toplam 1 trilyon 635 milyar liralık harcamanın 456 milyar liralık kısmının faiz ödemelerine gittiğini belirtti. Bu durumun bütçenin yüzde 28'ine tekabül ettiğini kaydeden Akay, söz konusu kaynağın üretim, istihdam ve sosyal destekler yerine borç faizine ayrıldığını dile getirdi.

BÜTÇE RAKAMLARI ŞİŞİYOR AMA SOFRALAR KÜÇÜLÜYOR

Cevdet Akay, ayrıca şunları kaydetti:

"Ocak ayı bütçe verileri, gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor, devlet vatandaşa değil, faize çalışıyor. Sadece bir ayda yapılan 1 trilyon 635 milyar liralık harcamanın 456 milyarı faize gitti yani bütçenin yüzde 28'i üretime, istihdama ve sosyal desteklere değil, borcun faizine ayrıldı. Ocak ayında devlet saniyede 170 bin TL, dakikada 10,2 milyon lira, saatte 612 milyon TL, günde ise 14,7 milyar TL faiz ödedi. Aynı dönemde emeklilerimize yapılan hazine desteği ise 78 milyar lira oldu. Faize milyarlar akarken, emekli ay sonunu getirmek için yaşam mücadelesi veriyor. Bütçe rakamları şişiyor ama sofralar küçülüyor. Kasadan çıkan para büyüyor, vatandaşın alım gücü eriyor. Bu düzende, büyüyen bütçe değil, adaletsizliktir."