AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Millet İttifakı’nın Ziraat Bankası ile ilgili vaatlerine ilişkin, “Ziraat Bankası, elinde kalan 690 milyar liralık kaynağı bir yerlere kredi olarak veremez ve değerlendiremez ise zarar eder, mali yapısı bozulur, bir süre sonra da iflas eder” diyerek Ziraat Bankası’nın çiftçiler dışındaki kesimlere de kredi vermesini savundu.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Ziraat Bankası’nın Mersin’deki bir şubesi önünde bugün yaptığı açıklamada Canikli’ye yanıt verdi. Gökçel, şunları söyledi:

“AKP’li Nurettin Canikli, Millet İttifakı iktidara gelirse Ziraat Bankası sadece çiftçilere kredi kullandıracak diye bizi eleştirmiş. Evet Canikli, evet AKP’liler; biz, Millet İttifakı olarak iktidara geldiğimizde, Ziraat Bankası’nın özüne uygun, sadece çiftçileri desteklemek için kredileri kullandıracağız.

Şunu herkes bilsin; Ziraat Bankası, 1888 yılında çiftçiye kredi sağlasın diye, finans sorununu ortadan kaldırsın diye kurulmuş. Ziraat Bankası’nın ambleminde buğday başağı var. Kuran zihniyet, tarımı simgelesin diye bunu koymuş. Buradan hepinizi uyarıyoruz; Ziraat Bankası’nı, mutlaka çiftçiye kredi kullandıracak şekle dönüştüreceğiz. Domates, soğan, et, süt üretmek için Ziraat Bankası’nın kredi imkanlarını çiftçiye sağlayacağız. Biz; yandaşlara, medya patronlarına, Beşli Çetelere Ziraat Bankası’nın kredilerini asla kullandırmayacağız.

Canikli, git bak bakalım, Ziraat Bankası çiftçiye ne kadar kredi kullandırmış, patronlara ne kadar kredi kullandırmış? Çiftçiye 255 milyar TL kredi kullandırmış; yandaşa, medya patronlarına, Beşli Çete’ye 701 milyar lira kredi kullandırmış. Git bakalım, kabak eken, patlıcan eken, domates eken, tarlasını süren, buğday eken çiftçi, gerektiği gibi kredi kullanabilmiş mi Ziraat Bankası’ndan?”