Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı 9. gününde devam ediyor. Rusya ve Ukrayna, dün yine Belarus sınırında masaya otururken, sivillerin tahliyesi için bir ortak insani koridor oluşturulması konusunda anlaştı.

Rusya'nın saldırıları nedeniyle Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı. Saatler süren müdahaleler sonucunda itfaiyeciler yangını söndürmeyi başardı.

20.45-  RUSYA, TÜRKİYE’NİN ARABULUCULUK TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

RIA ajansı, Rusya’nın, Ukraynalı üst düzey diplomatlarla Türkiye’de görüşmenin ‘iyi bir fikir olduğuna’ dair açıklamasını paylaştı.

20.10 - UKRAYNA: ZELENSKİ, UKRAYNA’DAN AYRILMADI

Ukrayna Yüksek Şûrası, Devlet Başkanı Zelenski’nin kaçtığı iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada Zelenski’nin Ukrayna’dan ayrılmadığı ve Kiev’de olduğu belirtildi.

19.10 - ABD'DEN RUS PETROL SEKTÖRÜNDEKİ 91 KURULUŞA KISITLAMALAR

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Washington’un Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü askeri operasyonu nedeniyle 91 Rus petrol şirketine yönelik ihracat kontrol önlemlerini genişlettiği belirtildi.

Açıklamada, “Rusya'nın petrol sektörü üzerindeki ihracat kontrolünün güçlendirilmesini amaçlayan yeni önlemler, Rusya'nın askeri faaliyetlerini destekleyen 91 şirketi etkiliyor” denildi.

17.40 - PUTİN, MÜZAKERELERİN ÜÇÜNCÜ TURU İÇİN TARİH VERDİ

Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu (5-6 Mart) üçüncü tur barış görüşmelerinin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi.

16.00 - KREMLİN ABD'NİN YAPTIRIMLARI KİMSENİN GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRMEZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Rus oligarklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle kimsenin görüşünü değiştirmeyeceğini söyledi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin kendisi ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine almasını değerlendirdi.

Peskov, "Eğer bu yaptırımlar, söz konusu şahısların görüşlerini değiştirmeyi ve Putin'i desteklemekten vazgeçirmeyi hedefliyorsa, bunların başarılı olma şansı yoktur. Diğer şeyler önemli değil" dedi.

"ABD'nin ortak olduğunu söylemek zor" ifadesini kullanan Peskov, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında dün yapılan ikinci tur müzakereleri değerlendirdi.

14.15 - PUTİN'DEN NORMALLEŞME ÇAĞRISI

Rusya Devlet Başkanı Putin, diğer ülkelere Rusya ile normalleşme çağrısı yaptı.

Putin şöyle konuştu:

"Kötü niyetimiz yok, durumu tırmandırmaya gerek yok, kısıtlamalar getiriyoruz, tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz.

Rusya sadece diğer ülkelerin olumsuz eylemlerine cevap veriyor, ilişkileri normalleştirmek ve iş birliği yapmak gerekiyor"

Putin diğer ülkelere karşı ekonomik yükümlülükleri yerine getirdiklerini de vurguladı.

14.00 - BM 1 MİLYONDAN FAZLA MÜLTECİ UKRAYNA'DAN FARKLI ÜLKELERE GEÇTİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Açıklamada, 24 Şubat-3 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği duyuruldu.

Polonya'ya 649 bin 903, Macaristan'a 144 bin 738, Moldova'ya 103 bin 254, Slovakya'ya 90 bin 329, Romanya'ya 57 bin 192, Rusya'ya 53 bin 300, Belarus'a 384 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 110 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

12.10 - ÇERNİHEV'DE ÖLÜ SAYISI 47'E YÜKSELDİ

Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırısında 47 sivil yaşamını yitirdi.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Rus ordusunun Çernihiv'de sivil yapılara düzenlediği hava saldırısında ölü sayısı arttı.

Açıklamada, bazı binaların yıkıldığı, enkaz altından 47 kişinin cesedinin çıkarıldığı belirtildi.

11.40 - RUS ORDUSU JİTOMİR'DE BİR OKULU VURDU

Ukrayna Acil Durum Servisi, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu vurduğunu bildirdi.

Rus ordusu, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu yerel saatle 09.35'te sıralarında hedef aldı.

Cadde üzerinde bulunan okula gerçekleştirilen saldırıda binanın yarısı çöktü.

Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı aktarıldı.

10-25 - ZELENSKİY AVRUPA'YI NÜKLEER KONUSUNDA UYARDI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Telegram hesabından yaptığı son paylaşımda Avrupa'yı nükleer tehlike konusunda uyardı. Rusya'nın saldırıları bilinçli bir şekilde yaptığını söyledi.

 Zelenskiy, "Avrupa, şimdi uyanma vakti. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu an Rus tankları nükleer üniteleri ateşe veriyor. Bunlar termal kameralarla donatılmış tanklardır. Yani nereye ateş ettiklerini biliyorlar" dedi.

Çernobil'in dünyaya nasıl etki ettiğini hatırlatan Zelenskiy, Rusya'nın bunu tekrar yapmak istediğini söyledi.

10.00 - NÜKLEER SANTREL RUS ORDUSUNUN ELİNE GEÇTİ

Ukraynalı yetkililer, Zaporijya nükleer santralinin Rus güçleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

Reuters'ın Ukrayna Nükleer Düzenleme Devlet Müfettişliği'ne dayandırdığı habere göre, Rus askeri güçleri Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya nükleer santralini ele geçirdi.

Yerel yönetimden bir yetkili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Operasyon personeli güç ünitelerinin durumunu takip ediyor" diyerek, faaliyetlerin güvenlik gereksinimlerine uygun yürütülmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

09.50 - PUTİN'E SUİKAST İMASI

ABD’li Senatör Lindsey Graham, Twitter hesabından Rusya Devlet Başkanı Putin’e suikast iması yaptı. Graham paylaşımında, Roma İmparatoru Julius Caesar’a ihanet eden Brütüs ve Adolf Hitler’e suikast girişiminde bulunan Albay Claus von Stauffenberg’e atıfta bulundu. Paylaşımda “Rusya’da bir Brütüs var mı? Rus ordusunda Albay Stauffenberg gibi başarılı biri yok mu? Bu savaşı durdurmanın tek yolu bu adamı (Putin) ortadan kaldırmak. Bu, ülkeniz ve tüm dünya için çok önemli bir hizmet olacaktır. Söylemesi kolay, yapması zor. Hayatınızın geri kalanını karanlıkta, dünyanın geri kalanından izole şekilde ve yoksulluk içinde geçirmek istemiyorsanız, harekete geçmelisiniz” ifadelerini kullandı.

08.30 - BORİS JOHNSON^DAN ACİL BMGK ÇAĞRISI

 Britanya Başbakanlık Ofisi, Rusya’nın Ukrayna’nın  Zaporijya Nükleer Santrali’ni vurması ve sonrasında çıkan yangın üzerine Başbakan Boris Johnson’ın acil Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısı çağrısında bulunduğunu aktardı.