Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 43. güne girilirken, Japon hükümeti Ukrayna'da sivillerin öldürülmesini "şiddetle" kınayarak işlediği "savaş suçları" nedeniyle Rusya'nın cezalandırılmasını talep etti.

Öte yandan Pentagon yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu duyurdu.

22.50 - PESKOV: UKRAYNA'DA ÖNEMLİ SAYIDA ASKER KAYBIMIZ VAR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatında Rusya'nın önemli sayıda asker kaybettiğini söyledi. Peskov, Ukrayna'daki askeri harekatta ölen Rus askeriyle ilgili soru üzerine “Önemli sayıda asker kaybımız var ve bu bizim için büyük bir trajedi” dedi.

Sokaklarda sivillere ait cesetler olduğunu gösteren uydu görüntüleri ve fotoğrafların sahte olduğunu iddia eden Peskov, “Bucha sokaklarındaki cesetlere ilişkin vahşetle Rus ordusunun ortak bir yanı olabileceğini reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

20.30 - NATO'DAN UKRAYNA'YA SİLAH SEVKİYATINI ARTIRMA KARARI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye ülkelerin Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'ya ek askeri yardımlarda bulunma konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

"Ukrayna'nın başarılı olabilmesi için bu ülkeye olan desteğimizi güçlendirme ve ayakta tutma konusunda mutabakat sağladık" diyen Stoltenberg, NATO müttefiklerinin, "yurtlarını ve vatanlarını savunmaları, işgalcileri püskürtebilmeleri için cesur Ukraynalılara" orta ve uzun vadede daha fazla katkı sunma konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Ancak Stoltenberg, Ukrayna'ya ek askeri yardım kapsamında gönderilecek silahların detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Belli silah türleri ile ilgili somut sorular sorulmasını tamamen anlayabildiğini dile getiren Genel Sekreter, İttifak üyelerinin silah sistemlerine dair net açıklama yapmamayı daha doğru bulduğunu aktararak, "Ama müttefiklerin çok sayıda farklı silah sistemini hazır edeceğinden emin olabilirsiniz" dedi.

19.30 - RUSYA'DAN AVUSTURALYA VE YENİ ZELANDA LİDERLERİNE YAPTIRIM

Rusya, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in de aralarında bulunduğu 358 Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşına yaptırım kararı aldı.

18.55 - BM, RUSYA'NIN İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALDI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.

Rusya'nın konseyden çıkartılması yönünde 93 oy, konseyde kalması yönünde 24 oy verildi. 58 ülke çekimser kaldı.

18.30 - ZELENSKİ YUNAN PARLAMENTOSU'NA SESLENDi, "NEONAZİ" KRİZİ ÇIKTI

Ukrayna lideri Vlodimir Zelenski’nin Yunanistan Parlamentosu’na seslendiği sırada, Neonazi Azov Taburu'nda savaştığını belirten Yunan asıllı bir askerin Ukrayna'daki durumu anlattığı bir videoya yer verilmesi tepkiye neden oldu. Bazı milletvekilleri parlamentoyu terk ederken, Radikal Sol İttifak (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Değişim Hareketi Partisi (KINAL) ve Mera25 Partisi hükümetten konuya ilişkin açıklama istedi.

Savaşın Ukrayna üzerindeki etkilerine yoğunlaşan Zelenski, Mariupol'de yaşananlar için "Sivil nüfus açlık ve sefalet nedeniyle gitmek zorunda kaldı. Mariupol'de hala yaşayan 100 bin insan var. Zarar görmemiş bina kalmadı" dedi.

Ukrayna lideri, "Ruslar tüm Avrupa'ya zarar vermek için ellerinden geleni yapıyor. Özellikle doğal gaz ve petrol gibi kaynaklarını kullanarak. Enerji piyasasında ve dünya gıda endüstrisinde büyük açıklara neden olarak" ifadelerini kullandı.

17.55 - ÇAVUŞOĞLU: BU GÖRÜNTÜLER MÜZAKERELERİ GÖLGELEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, “Elbette Buça, İprin ve bazı bölgelerden gelen görüntüler kabul edilemez. Bu görüntüler müzakereleri gölgeledi. Oluşan göreceli pozitif atmosferi maalesef gölgeledi” dedi.

17.40 - UKRAYNA'DA SİVİL HALKA SİLAH EĞİTİMİ

Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da halk, yaşanan hava saldırılarının ardından silah eğitimi almak için şehrin dışındaki gizli kamplarda eğitim almaya başladı. Uzman eğitmenler tarafından 8-10 kişilik gruplar halinde sivil halka güvenli silah tutuşu, taktik, saldırı ve savunma eğitimleri veriliyor. Günde 2 saat verilen eğitimlere her yaş ve her meslek grubundan insan katılıyor.

15.48 - İNGİLTERE, UKRAYNA'YA ZIRHLI ARAÇ GÖNDERMEYİ PLANLIYOR

İngiltere'nin, Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'ya yardım etmek için zırhlı araç gönderme planları yaptığı belirtildi.

Times gazetesinin haberinde, Savunma Bakanlığının, 'Mastiff' veya 'Jackal' gibi keşif veya devriye amacıyla kullanılabilecek zırhlı araçları göndermeyi değerlendirdiği kaydedildi.

14.37 - LAVROV: "UKRAYNA, İSTANBUL'DA SUNULANDAN FARKLI YENİ BİR ANLAŞMA TASLAĞI SUNDU"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Rusya'ya Çarşamba günü yeni bir anlaşma taslağı sunduğunu duyurdu. 

Ukrayna'nın taslağının İstanbul'daki toplantıda belirtilen hükümlerden farklı olduğunu söyleyen Lavrov, şunları kaydetti: 

"Ukrayna çarşamba günü Rusya'ya yeni bir anlaşma taslağı sundu. Ukrayna'nın taslağı İstanbul'da sunduğu tekliflerden farklı. Ukrayna'nın teklifi, Kırım ve Donbas'ın Putin-Zelenski görüşmesinde tartışılması yönünde, bu kabul edilemez. Rusya Ukrayna ile müzakerelere devam edecek, kendi anlaşma taslağını geliştirecek. Rusya başlangıçtaki taleplerini içeren kendi ilk anlaşma teklifini ilerletecek. Washington Zelenski'yi savaşmaya devam etmesi için zorluyor."

12.45 - "RUS ENERJİSİNE BAĞIMLILIKTAN KURTULMA GEREKLİLİĞİMİZ BİR ACİLİYET"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, AB'nin Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına fazlasıyla bağımlı olduğunu belirterek, "Bunu sürdürdüğümüz sürece değişmesi gereken enerji geleceğimizi tam olarak kontrol edemeyiz. Bu, yeni bir öncelik değil ama yeni bir aciliyet" dedi.

Simson, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin AB'nin enerjide atacağı adımları gözden geçirmesine neden olduğunu söyledi. Simson, hidrojenin yanı sıra yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmayı amaçladıklarının altını çizerek, enerji verimliliğinin önemine vurgu yaptı.

Yeni altyapı yatırımları ve planlara ilişkin ilgili mercilere mayısta bir öneride bulunacaklarına dikkat çeken Simson, "AB, Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına fazlasıyla bağımlı durumda. Bunu sürdürdüğümüz sürece değişmesi gereken enerji geleceğimizi tam olarak kontrol edemeyiz. Bu, yeni bir öncelik değil ama yeni bir aciliyet." ifadelerini kullandı.

Simson, doğal gaz depolarının en az yüzde 80 dolu olması gerektiğini vurgulayarak, gelecek kışa kadar bunun yüzde 90'a ulaşması gerektiğini kaydetti.

12.05 - FRANSA, RUSYA’NIN PARİS BÜYÜKELÇİSİ'Nİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRDI

Fransa'nın, Rusya’nın Paris Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabında, Ukrayna’daki Bucha kentine ait görüntülerin "film seti" şeklinde paylaşılmasının ardından Rus Büyükelçi Aleksil Meçkov’u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, paylaşıma, "Utanç ötesi, orada dur" şeklinde tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği'nin Bucha’daki acılara dair uygunsuz ve provokatif paylaşımı nedeniyle Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya karar verdim" ifadeleini kullandı.

Drian, Ukrayna’daki savaşa dair Rusya’nın bilgi manipülasyonuyla mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

11.23 - UKRAYNA: "RUS ORDUSU 18 BİN 900 ASKERİNİ KAYBETTİ"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-7 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 135 helikopter, 698 tank, 1891 zırhlı araç, 332 top, 108 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, 1358 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 111 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

11.14 - RUSYA: “UKRAYNA’DA 4 YAKIT ÜSSÜ ROKETLERLE YOK EDİLDİ”

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun operasyonlarına ilişkin bilgi verdi.

Ayrılıkçılara ait silahlı birliklerin Sladkoe şehrini kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’ya ait askeri altyapılarını vurmaya devam ettiğini ifade etti. Konaşenkov, “Gece boyunca denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle Mıkolayiv, Zaporijya, Harkiv ve Çuguyiy’de Ukrayna askeri birliklerine akaryakıt sağlayan 4 yakıt üssü vuruldu” dedi.

Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna’ya ait 29 askeri unsuru yok ettiğini kaydeden Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 93 helikopter, 413 insansız hava aracı, 227 hava savunma füze sistemi, 1987 tank ve zırhlı araç, 218 çok namlulu roketatar, 866 obüs ve havan topu, 1894 özel askeri araç imha edildi” diye konuştu.

10.05 - UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI, NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmyrto Kuleba, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO karargahında Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Kuleba, “Brüksel’deki NATO karargahında Genel Sekreter Stoltenberg ile görüştüm. Bugün buraya en önemli 3 şeyi görüşmek için geldim: Silahlar, silahlar ve silahlar. Ukrayna’nın acil ihtiyaçları, tedarikin sürdürülebilirliği ve Ukrayna’nın kazanmasına yardımcı olacak uzun vadeli çözümler” ifadelerini kullandı.

09.48 - AVUSTURALYA’DAN 67 RUS OLİGARKA YAPTIRIM

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Brüksel’deki NATO toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın işgali nedeniyle 67 Rus oligarka yaptırım uyguladıklarını söyledi.

Avustralya, NATO üyesi olmamasına rağmen Japonya gibi bugünkü NATO toplantısına konuk olarak katılıyor.

09.15 - ZELENSKİY: "RUS PETROLÜ TAMAMEN BOYKOT EDİLMELİ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik ambargoları memnuniyetle karşıladığını yine de yetersiz olduğunu belirtti.

Zelenskiy, son video mesajında Batı'ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de söyledi.

Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa'ya yapıyor.

08.37 - JAPONYA: "RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇLARI CEZALANDIRILSIN"

Japonya'da Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu düzenlediği basın toplantısında "Rus askerlerinin Ukrayna'da sivilleri öldürdüğü" haberlerinin hükûmeti "şoka uğrattığını" ve bu eylemleri şiddetle kınadıklarını söyledi.

Masum sivillerin öldürülmesini "uluslararası insani hukukun ciddi şekilde çiğnenmesi" olarak niteleyen Matsuno, "gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılması" gerektiğini belirtti.

Japonya'nın G7 ülkeleriyle iş birliği ve uluslararası toplumla dayanışma halinde hareket ettiğini kaydeden Matsuno, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) hamlelerini ise "endişeyle" izlediklerini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in BMGK'ye hitabında dikkat çektiği "Güvenlik Konseyinin reform edilmesi taleplerine" yönelik Matsuno ülkesinin, reform faaliyetlerine destek vereceğini kaydetti.

08.22 - PENTAGON: "RUS GÜÇLERİN KİEV VE ÇERNİHİV'DEN ÇEKİLMESİ TAMAMLANDI"

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu duyurdu.

Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" diye konuştu.