Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 21. güne girildi. İki ülke arasındaki müzakereler devam ederken, Ukrayna’dan "Rusya ile müzakereler çok zorlu. Ancak anlaşma olasılığı görüyoruz" açıklaması geldi.

Ateşkesin sağlanması için başlatılan müzakerelerin bugün de devam edeceği bildirildi.

23.40 - ZELENSKİY SAVAŞ KARŞITI GENİŞLETMELİYİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine başlattığı saldırının savaş karşıtı koalisyonun genişletilerek durdurulması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter'den yaptığı açıklamada, Guatemala'nın Ukrayna'yı desteklediği ve bundan dolayı minnettar olduklarını belirterek, "Guatemala'nın Rus saldırganlığına karşı verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz" ifadesini kullandı.

Savaşı, herkesin birlikte durdurması gerektiğine işaret eden Zelenskiy, "Savaş karşıtı koalisyonu genişletmemiz gerekiyor. Savaşı birlikte durduralım" ifadelerine yer verdi.

23.00 - RUSYA'NIN URANYUM İHTALİNE YASAK TASARISI GÜNDEMDE

Cumhuriyetçi senatörler, ABD’nin Rus uranyumu ithal etmesini yasaklayan bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı, Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya’nın dünyanın birçok yerindeki enerji santrallarına teknoloji ve yakıt sağlayan nükleer enerji şirketi Rosatom’a yaptırım uygulanmasını değerlendirdiği sırada geldi.

Yönetimin petrol ve sıvılaştırılmış doğalgazın da aralarında olduğu Rusya’dan enerji ithalatı yasağına, uranyum henüz dahil değil.

Tasarıyı sunan Senatör John Barrasso, "Rus petrol, doğalgaz ve kömürünün ithalatını yasaklamak önemli bir adım olsa da son adım olmamalı’’ dedi.

21.00 - UKRAYNA’YA UÇAKSAVAR DESTEĞİ VERECEĞİZ VE HAVA SAHASINI KORUYACAĞIZ

ABD Başkanı Joe Biden ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin artarak devam edeceğini belirtti, Ukrayna’ya uçaksavar desteği vereceklerini ve bu yolla Ukrayna’nın hava sahasını korunacağını ifade etti. Biden dünyanın Putin’e karşı birleştiğini söyledi. Biden, “Yaptırımlar Rusya’nın ekonomisine zarar verecek”  sözlerini kaydetti.

20.30 - SİVİLLERİN SIĞINDIĞI TİYATRO BİNASI VURULDU

Ukrayna'nın Mariupol kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov BBC'ye yaptığı açıklamada, Rus bombardımanında, sivillerin sığındığı tiyatro binasının vurulduğunu söyledi.

19.00 - "RUSYA ASKERİ OPERASYONU DERHAL DURDURMALI"

Uluslararası Adalet Divanı, "Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarında başlattığı 'askeri operasyonu' derhal durdurmalı" açıklamasını yaptı.

13.50- ÇAVUŞOĞLU LAVROV'LA BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüşmeler amacıyla gittiği Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya geldi. 

12.10- LAVROV: UKRAYNA İLE UZLAŞMA İÇİN UMUT VAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, heyetler arası görüşmelere dair değerlendirmesinde, Ukrayna ile bazı anlaşma formülleri üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını açıkladı.

Ukrayna ile yürütülen müzakerelerin zorlu geçtiğini, ancak uzlaşı için belli bir umut olduğunu söyledi.  Rusya Dışişleri Bakanı, tek sorunun Ukrayna’nın tarafsızlığı olmadığını, ülkede Rusça’nın kullanımının ve ifade özgürlüğünün de kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Rus diplomat, Moskova’nın Türkiye ve İsrail’in Ukrayna’yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti.

10.30- PUTİN'E SAVAŞ SUÇU SORUŞTURMASI AÇILACAK

ABD Senatosu, Ukrayna'ya işgal operasyonu başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaş suçu soruşturması açılmasını öngören tasarıyı onayladı.

Genel Kuruldaki sözlü oylamayla kabul edilen ve bağlayıcılığı olmayan karar tasarısında, Putin'in talimatıyla Ukrayna'ya askeri saldırılar düzenleyen Rus ordusunun savaş suçu işlediği ve bunları uluslararası kurumların soruşturması gerektiği ifadeleri yer aldı.

Ukrayna'daki savaş konusunda Rusya'ya karşı birlikte hareket eden Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler tasarıya tam destek verdi.

09.40- RUS SAVAŞ GEMİLERİ ODESSA KIYILARINI BOMBALADI

 Rusya'ya ait savaş gemileri Odessa kıyılarını vurdu. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, "Asker çıkarma girişimi olmadı" dedi. Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldırı yapan Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ının, savaş kabiliyetini kaybettiğini veya tamamen yok edildiğini bildirdi. 

08.40- JAPONYA'DAN RUSYA'YA BİR YAPTIRIM DAHA 

Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünü iptal edeceğini duyurdu. Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtildi.