Türkiye’de alevi yurttaşlara dönük artan nefret söylemi, sokağa yansımaya devam ediyor. Bursa’da alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı bir mahallede 10'a yakın evin kapısı işaretlenerek ırkçi ve tehdit içeren yazılar yazıldı.

Korkunun hakim olduğu mahallede ikamet eden Alevi yurttaşlar sürekli ırkçılığa maruz kaldıklarını belirterek can güvenliklerinden endişe duyduklarını ifade ettiler.

Türkiye’de din veya inanç temelli nefret suçları her geçen gün artıyor. Özellikle alevi yurttaşların maruz kaldığı sözlü ve fiziki saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Hocataşkın Mahallesi’nde ikamet eden alevi yurttaşların, evleri işaretlenerek evin kapılarına ırkçı yazılar yazıldı. 

Onu aşkın evin kapısına “Alevilere ölüm”, “Alevi defol Kürt” gibi ifadeler yer aldı. 

WhatsApp Image 2023-08-11 at 11.21.42

Edinilen bilgiye göre alevi aileler, gece saatlerinde yapılan yazılamayı, sabah saatlerinde fark etti ve güvenlik güçlerine bildirdi. 

Mahalle sakinleri, durumdan büyük tedirginlik duyduğunu ifade ediyor. Can güvenliğinden de endişe duyan mahalleli, bildirdikleri halde olayla ilgili soruşturma başlatmayan güvenlik güçlerinin tutumundan da rahatsızlık duyuyor ve bunun başka saldırılar için davetiye çıkarabileceğini ekliyor. 

“Saldırılar sistematik olabilir” 

Mahalleliler, gece boyunca evlerden çıkamadı. Mahallede yaşayanlardan ve evi işaretlenenlerden biri olan Ceren Desde, yaşadıkları korkuyu şu sözlerle anlattı: “Dün gece yarısı, yaklaşık on evin kapısı işaretlendi ve ırkçılıkla tarif edebileceğimiz yazılar yazıldı. Bu evlerin tamamı alevi yurttaşlara ait. Herkeste bir tedirginlik var. İnsanlar rahat değil gerçekten.” 

Üniversiteye hazırlanan Desde, yaşananların sistematik bir saldırı olabileceğini söyledi. Anne ve babasıyla yaşayan Desde, korkudan dolayı babası olmadan dışarı çıkamadıklarını ekledi. Desde, alevi kimliğinden dolayı iş ve eğitim hayatında da zaman zaman ayrımcılığa maruz kaldığı bilgisini verdi. Tunceli ili kütüğüne bağı olan Desde, bu nedenden dolayı işe girmekte zorlandığını, şartları karşıladığı halde yaptığı birçok iş başvurusunun ret edildiğini kaydetti. 

Kendisi ile beraber mahallelinin de can güvenliğinden endişe duyan Desde, bu durumdan kurtulmak istediğini belirtti.

 WhatsApp Image 2023-08-11 at 11.21.41

Bir başka mahalleli: Her an hedef olabiliriz 

Aynı mahallede yaşayan bir başka aşevi yurttaş Hıdır Camkıran da yaşananların kendilerini korkuttuğunu söyledi. Esnaflık yapan Camkıran, her an hedef olabileceklerini aktardı. Sokakta yaşananların kullanılan siyasi dil ile bağlantılı olduğunu ifade eden Camkıran, ülkedeki farklılıklara karşı kullanılan negatif dilin terk edilmesi gerektiğini söyledi. 

WhatsApp Image 2023-08-11 at 11.21.42 (1)