Burhanettin Bulut, Ankara’da bir eczaneyi ziyaret ederek eczane raflarında hangi ilaçların olmadığını inceledi. Bulut, konuyla ilgili şunları söyledi:

“TÜRKİYE’DE ECZANELERDEKİ STOK SEVİYESİ MİNİMUMA DÜŞMÜŞ DURUMDA. ADETA KITLIK VAR”

“Vatandaş, eczaneye gittiğinde, reçetede yazan ilaçların hepsini bir tek eczaneden alamaz halde. Bu, uzun süredir var, bu ay inanılmaz boyuta geldi. Artık dört ilaçtan bir tanesi yok halde. Eczaneye gittiğinizde eczacı, bilgisayarını açtığında hangi ilacın olduğunu, olmadığını size söyleyebiliyor. Ecza depolarında da bu söyleniyor. Türkiye’de eczanelerdeki stok seviyesi minimuma düşmüş durumda. Adeta kıtlık var. Eczacı örgütleri, siyasetçiler, vatandaşlardan gelen şikayetler neticesinde bunu dile getirmesine rağmen ve hatta hükümetin temsilcisi Ömer Çelik’in bile bir ilaç sorunu olduğunu kabul etmesine rağmen Sağlık Bakanı’nı Türkiye’de ilacın olmadığına, stok seviyesinin düştüğüne bir türlü inandıramadık.”

Daha sonra Bulut, eczacıya, “Vatandaş eczaneye geldiğinde yazılı olan ilaçların hepsini alabiliyor mu” diye sordu. Eczacı, şöyle yanıt verdi:

“KENDİ ÇOCUĞUMA İLACI ZOR BULUYORUM”

 “Keşke olsa, verebilsek ama maalesef Bakanı’ın söylediği gibi bu ilaçlar yok. Piyasada ne kadar depo varsa hepsiyle iş birliği içinde çalışıyoruz. Hepsine tek tek her gün aynı ilaçları soruyoruz, maalesef bu ilaçlar yok. Geliyor, haftada 1-2 tane. Haftada 1-2 tane gönderilmesi demek, bu ilacın varlığını ispat etmez. Anaokulu öğrencisi kızım var. Şu anda okullarda bir salgın var. İnfluenza, beta, Covid; çocuklar kırılıyor. Maalesef bunların ilaçları da yok. Kendi çocuğumun ilacını birkaç eczacı arkadaşıma sorarak bulmak zorunda kalıyorum. Ben bunu bir eczacı olarak yaşıyorsam normal bir vatandaşı düşünemiyorum.

“SAYFALAR DOLUSU BİR EKSİK LİSTEMİZ VAR”

Sayfalar dolusu bir eksik listemiz var. Çok bilindik antibiyotik grupları yok. Muadilleri bile yok. Bu bizim eksik listemiz, her eczanenin kendine özel bir eksik listesi var. Bunu her gün kontrol ediyoruz ve yok.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “İlaç sayısında bu yıl artış oldu” sözlerini hatırlatan Bulut, eczacıya, “Vatandaş ilacı bulamadığında sizi suçluyor mu” diye sordu. Eczacının yanıtı şöyle oldu:

“İKİ REÇETEDEN BİRİNİ KARŞILAYABİLİYORUM”

“İlk zamanlar bunu daha çok duyuyorduk. Ama onların da şu farkındalığı oldu. ‘Eczacılar, ilaç satarak para kazanıyorlar. İlaç satmazsa ne satacak da para kazanacak’ diye düşünüyorlar. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Gelen iki reçeteden birini karşılayabiliyorum.”