Haber: Ahin Aslan

Bolu Kadın Platformu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi.

İzzet Baysal Anıtı önünde saat 17.30’da bir araya gelen kadınlar, “8 Mart’ta şiddete, sömürüye, savaşa, yoksulluğa karşı eşit ve özgür bir dünya için kadınlar alanlarda” ve “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartlarını taşıyarak alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

“AİLE İÇİ SORUMLULUK MEŞRULAŞTIRILIYOR”

Yürüyüşün ardından Fatma Koçyiğit, Bolu Kadın Platformu adına basın açıklamasını okudu. Türkiye’nin dünyada kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Çalışma hayatında olduğumuzda dahi yönetim kademelerinde yer alamıyoruz. Emeğimiz ikincilleşiyor, gelirimiz erkeğin gelirine ek olarak görülüyor. Toplumdaki cinsiyetçi işbölümü sorgulanmadığı için kadınların daha düşük gelirli, yükselme şansı olmayan işlerde çalışmaları ve esas görevlerinin aile içi sorumlulukları olduğu düşüncesi meşrulaştırılıyor” dedi.

8 Mart (9)

“ŞERRİ HUKUKA UYGUN DÜZENLEMELER YAPILIYOR”

Kadınların haklarına ve kazanımlarına dönük, kadın düşmanı politikaların gerici vakıf, tarikat ve cemaatlerle devreye sokulduğunu kaydeden Koçyiğit, “Müfredatta yapılan değişikliklerle hazırlanan kitaplarda kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikler fıtrata bağlanıyor, kadınların ikincil konumda olduğu öğretilmeye çalışılıyor. Hayatın her alanının gericileştirildiği, kadınların medeni kanunla korunan hakları gasp ediliyor, yerine şerri hukuka uygun düzenlemeler yapılıyor” diye konuştu.

“SAVAŞ SERMAYESİNE KARŞI BARIŞ ISRARINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Savaştan en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu, barışın kadınların sözünün etkin olmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Koçyiğit, “Ataerkil ulus devletlerinize ve savaş sermayesini besleyen politikalarınıza karşı barış ısrarımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Erkek aklının eseri olan savaşa karşı kadın eliyle barışı inşa etme mücadelemizi en zor şartlarda dahi yaptık, yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yoğun güvenlik önlemleri ile gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasının ardından kadınlar “AKP, elini bedenimden çek” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atarak dağıldı.