Sputnik'te yer alan habere göre; Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Direktörü David Beasley, şu anda yaklaşık 50 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğunu belirterek, daha fazla insanın da gıda güvensizliğinin diğer biçimleriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Associated Press'e konuşan Beasley; ülkelerin yakıt, tahıl, gübre ve diğer temel mallardaki büyük kıtlıkları çözemezse, küresel bir 'kaos' ve kargaşanın yaşanabileceği uyarısında bulundu.

"Açlık krizini önlemek için harekete geçilmezse tüm dünyada kaos olacak"

Bağışçı ülkelere ve özel yardımseverlere, 'feci bir açlık krizini' önlemek için harekete geçme çağrısı yapan Beasley, aksi takdirde 'tüm dünyada kaos' olacağını belirtti.

“45 ülkede 50 milyon insan kıtlığın kapısını çalıyor” diyen Beasley, "Eğer bu insanlara ulaşamazsak, 2007-2008 ve 2011'de gördüğümüzden farklı bir kıtlık, açlık, ulusların istikrarsızlaşmasına şahit olacağız. Kitlesel göç olacak" dedi.

"Kusursuz fırtınanın üstüne kusursuz bir fırtına daha"

2017'de Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Direktörlüğü görevine başladığında, yaklaşık 80 milyon insanın 'bir gıda güvensizliği seviyesiyle' karşıya karşıya olduğunu, ancak bu sayının bir dizi nedenden dolayı 345 milyona yüklediğini belirten Beasley, Kovid-19 salgını, Ukrayna krizi ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara işaret ederek, dünyada yaşanan sorunlara 'kusursuz fırtınanın üstüne kusursuz bir fırtına daha' benzetmesini yaptı.

Körfez ülkelerine çağrı

Bazı ülkelerin yükselen petrol fiyatları nedeniyle büyük mali kazançlar elde ettiğini belirterek, özellikle Körfez ülkelerine gıda programına yaptıkları katkıları 'artırma' çağrısında bulunan Beasley, şu ifadeleri kullandı: 

"Burada bir trilyon dolar istemekten bahsetmiyoruz. Sadece dünyayı istikrara kavuşturmak için birkaç günlük kârınızı istemekten bahsediyoruz.

Bana vermesen de, Dünya Gıda Programına vermesen de oyuna gir… Dünyanın her yerinde insanlar acı çekiyor ve ölüyor. Her beş saniyede, bir çocuk açlıktan ölüyorken, yazıklar olsun bize.”