Kadın cinayetlerine ilişkin dava takipleriyle tanınan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği, fesih tehdidiyle karşı karşıya. Derneğe açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Kapatma talebinde derneğin  “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” iddiasıyla faaliyet yürüttüğü iddia ediliyor.

2016 yılında nafaka mağduru olduğunu ileri süren bir kişinin şu anda var olmayan BİMER'e yaptığı başvuru dikkate alınarak açılan davanın 2 Aralık 2021 tarihli iddianamesinde İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından yazılan yazı da yer alıyor. Söz konusu yazıda dernek hakkında gelen şikayet dilekçelerinde, "Derneğin kadın haklarını koruma kisvesi altında aile mefhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı, kadınları ve çocukları yok sayarak bu kişiler üzerinden menfaat elde ettiği, toplumda kaos yaratıp mağduriyetleri artırmayı amaçladığı, Cumhurbaşkanı hakkında hakaret söylemleri olduğu, aileyi ve toplumu parçalamayı amaçladığı, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak gibi isimlerle terör faaliyetlerine katılan kadınları savunarak yayın yapıldığı" ifadelerinin yer aldığı belirtiliyor.

"BİR MÜCADELE DİNAMİĞİNİ YILDIRMAK İSTİYORLAR"

Kapatma davasıyla ilgili Cumhuriyet'e konuşan Platform Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav, kapatma davasının İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonraki süreçte kadın hak ve özgürlükleri için vurulan ikinci bir darbe olduğunu söyledi.

Kav, “Tam bu döneme denk gelmesi de bir tesadüf değil. Her gün yeni bir yasakla ve özgürlüklere saldırı ile karşı karşıyayız. Bizim derneğimize yönelik açılan kapatma davası da bunun bir parçası. Derneğimiz bu alandaki gerçekleri açığa çıkaran raporlarıyla, takip ettiği davalarla geniş bir kamuoyunu seferber etmesiyle bilindiği için böyle bu mücadele dinamiğini yıldırmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kapatma davasını yorumlayan Avukat Tuba Torun ise platforma açılan davanın siyasi bir dava olduğunu belirterek "En ufak tereddüt etmeksizin bizim için ses çıkaran derneğimiz için şimdi ses çıkarma sırası bizde, hepimizde. 1 Haziran’da dernekler aileler, mağdurlar, bu dernekle ilişkisi olmuş olmamış kadın haklarına inanan herkes o gün orada olacak” şeklinde konuştu.