Dünya'yı yalan eden insanoğlu nededeniyle birçok canlı türü yok olmakta veya yaşama tutunmak için yeni arayışlar içerisinde. Küresel Isınma nedeniyle birçok hayvan zorunlu göçler başlattı. Bu balıklardan biri de balon balığı oldu. Mevsim sıcaklıklarının olağanüstü artması nedeniyle Kızıl Deniz'den Akdeniz'e gelen balın balığı bu sefer de rotasını İstanbul ve İzmir'e çevirdi.

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Metin Karan, balon balıklarının zehirli olduğunu belirterek, iklim değişiklikleri nedeniyle bu balıkların Türkiye'ye göç ettiğini söyledi. Karan, balon balığının avlanma oranının düşük olduğunu, destek veya alım fiyatının artırılmasıyla bu oranın yükseltilebileceğini ifade etti. Balon balığı türlerinin tanıtılması ve bilinçsiz avlanmanın önlenmesi gerektiğini vurguladı. DHA'nın habeirne göre; Karan, Tarım Bakanlığı'nın balon balığı başına 5 lira verme uygulamasının yetersiz kaldığını ücretin yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi.

HATAY'DA AİLE ZEHİRLENMİŞTİ

Hatay'da geçtiğimiz hafta bir hafta balon balığı nedeniyle zehirlenmişti. Zehirlenen ailenin bir üyesinin 'Aşırı lezzetliydi' sözleri sosyal medyada gündem olmuştu.

Balon balığından zehirlenen aile üyesi: Aşırı lezzetliydi, hayatımda böylesini yemedim Balon balığından zehirlenen aile üyesi: Aşırı lezzetliydi, hayatımda böylesini yemedim

BALON BALIĞI NEDİR?

Balon balığı, toksin içeren bir balık türüdür. Bu toksin, balığın derisinde, iç organlarında ve etinde bulunur. Balon balığı, genellikle taze olarak tüketilir. Ancak, pişirilmeden veya yanlış pişirilerek tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilir.

Balon balığı zehirlenmesi, ağız ve dil şişmesi, el ve ayaklarda uyuşma, kusma, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, solunum güçlüğü, kalp ritmi bozuklukları ve hatta ölüm gibi belirtilere neden olabilir.

Balon balığı zehirlenmesini önlemek için, balon balığı yemeden önce mutlaka uzman bir kişiye danışmak gerekir.