Hatay'ın İskenderun ilçesinde,  58 yaşındaki motor tamircisi Müfit Arslan,  denizden tuttuğu balon balığını, 2 Ocak günü ailesi ile birlikte tüketti.

Arslan ve ailesi, balığı yedikten kısa bir süre sonra ağız ve dillerinde şişme, el ve ayaklarında uyuşma, kusma gibi belirtiler görüldü. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan aile, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Balıktan zehirlendikleri anlaşılan 7 kişi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edildi.

Durumu ağır olan Müfit Arslan entübe edildi. 2'si çocuk, 5 kişinin tedavisi sürüyor.

Yazılım Mühendisi damat Gökyüzü Göktürk, taburcu olduktan sonra yaşadıklarını anlattı.

"TAZE DİYE İHİTMAL VERMEDİK"

Göktürk, "Kayınpederim hobi olarak depremden sonra sık sık balık tutmaya başladı. O gün de çok büyük bir balık tuttuğunu söyleyip bizleri yemeğe davet etti. Kayınvalidem balığı temizleyip, parçalara ayırmış ve pişirmişler. Biz balığı yemeden önce hiç görmedik. Yedikten yaklaşık yarım saat sonra eşimin dilinde ve ağzında uyuşma başladı. Kayınvalidem ve gelinlerinde de aynı belirtiler oldu. Balık taze diye zehirli olabileceğine ihtimal vermedik." dedi.

Belirtilerin görülmesiyle internette araştırma yaptıklarını söyleyen Göktürk, şöyle devam etti:

"Daha sonra internetten zehirli balık türlerine baktık. Karşımıza balon balığı çıktı. Kayınpederime gösterdiğimizde doğruladı ve hastaneye gidelim dedik. Daha evden çıkarken kayınpederim kusmaya başladı. Boğazı ve dili şişti, ellerini, ayaklarını hissedemiyordu. İskenderun Devlet Hastanesi'nden sonra ambulanslarla Adana'ya getirildik. Kayınpederim yoğun bakıma alındı ve entübe edildi. Ben de yedim ama bana bir şey olmadı. Ben az bir miktar yemiştim."

"AŞIRI LEZZETLİYDİ"

Göktürk, "Bu arada balığın tadı aşırı derecede lezzetliydi. Hayatımda böyle lezzetli bir balık yememiştim ama zehirliymiş işte bilemedik. Hastaneye vaktinde yetişmişiz yoksa çok daha kötü duruma düşebilirdik. Dünyadaki en zehirli balıkmış. Kimse bilmediği ve gözüyle görmediği bir balığı yemesin. Kayınpederim de böyle bir şey yaşanmasını hiç istemezdi, umarım bir an önce sağlığına kavuşur." ifadelerini kullandı.

BALON BALIĞI NEDİR?

Balon balığı, toksin içeren bir balık türüdür. Bu toksin, balığın derisinde, iç organlarında ve etinde bulunur. Balon balığı, genellikle taze olarak tüketilir. Ancak, pişirilmeden veya yanlış pişirilerek tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilir.

Balon balığı zehirlenmesi, ağız ve dil şişmesi, el ve ayaklarda uyuşma, kusma, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, solunum güçlüğü, kalp ritmi bozuklukları ve hatta ölüm gibi belirtilere neden olabilir.

Balon balığı zehirlenmesini önlemek için, balon balığı yemeden önce mutlaka uzman bir kişiye danışmak gerekir.