Haber: Hülya Kılınç – Tunay Aktaş

1 Mayıs kutlamaları Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformu bileşenlerini oluşturan sendika, siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımıyla Lale Meydanı'nda 1 Mayıs Mitingi  gerçekleştirildi.

WhatsApp Image 2023-05-01 at 15.59.56

Şelale Plaza karşısında toplanan kalabalık Lale Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Yaşasın devrim ve sosyalizim”,“Faşizme karşı omuz omuza” “Hak, hukuk, adalet” “301'in hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

WhatsApp Image 2023-05-01 at 15.59.58

“BİZİM TOGG'LARA KARNIMIZ TOK!”

Miting alanında 1 Mayıs için hazırlanan basın açıklamasını Emek Demokrasi ve Barış Platformu adına Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı İsmail şener Okudu. Konuşmasına depremde yaşamını yitirenleri saygıyla anarak konuşmasına başlayan Şener, bu yıkımların hesabının sorulacağını vurgulayarak şöyle devam etti “Her gün yaptıkları sahte açılışlarla, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterilerle, bizlere depremin acısını unutturamazlar, Bizim TOGG'lara karnımız tok. Hiçbir hamasi nutuk, kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez.

Bugün 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan, yok sayılan milyonların; işçi sınıfının, emekçilerin sesine, sözüne, gücüne daha fazla ihtiyaç var. bugün dünyada milyonların sesi 1 Mayıs meydanlarında buluşacak. Kapitalizim bugün dünya dünya halklarına daha azla sömürü, eşitsizlik, daha fazla yağma, daha fazla yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık getiriyor. Yarattıkları bu cehennemin bekçisi olarak daha fazla yerinden yurdundan ediliyor.

“YİĞİDİN KURU SOĞANA MUHTAÇ EDİLDİĞİ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”

Bu korkunç hikayenin en kötü, en ağır süreçlerinden biri ülkemizde yaşanıyor. Sadece başkanlık rejiminin sonrasında, pandemide, ekonomik krizde ve depremde karşı karşıya kaldığımız gerçek belli; insanca çalışmak ve yaşamak bir yana, hayatta kalmamızı bile sağlamaktan çok uzak bir düzenle karşı karşıyayız. Son 4 yılda 5,5 milyon işsize, 3,5 milyon yeni işsiz daha eklendi. Ücretlilerin sayısı hızla artarken, emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 38'den yüzde 25'e düştü. Sermayenin payı yüzde 44'ten yüzde 57'ye yükseldi. Zamlar ve alım gücündeki erime, hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. Gerçekten de yiğidin kuru soğana muhtaç hale getirildiği günlerden geçiyoruz.

“KARANLIĞI YIRTIP ATACAĞIZ! BU DÜZEN DEĞİŞECEK!”

Sabrımız tükendi artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet,barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Gün şikayet etme günü değil. Bu düzen değişecek. Bu karanlığı emekçiler, işçi sınıfı, emekliler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, kimlikleri yok sayanlar, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir. Bu ülkenin gerçek sahipleri olarak geleceğimize sahip çıkacağız.Yaşasın 1 Mayıs”

“BU KALABALIK DİKTATÖRLÜĞÜ YIKIP DEMOKRASİYİ KURACAK”

CHP İl başkan yardımcısı Bektaş Kılınç, 1 mayıs mitinginde toplanan emek örgütlerinin hiçbir zaman mücadeleyi terketmediğini belirterek “Yeni bir dünya, yeni bir ülke için bu kalabalık önümüzdeki günlerde de ülkemizin diktatörlüğünü yıkarak yerine demokrasiyi kuracaktır. Sizi devrimci duygularımla selamlıyorum. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birlik dayanışma ve mücadele günü.”dedi. 

GÜLSÜM ÇOLAK:SELAM OLSUN GÜZEL GÜNLERE

Oğlunu maden faciasında yitiren Emek Partisi Manisa milletvekili adayı Gülsüm Çolak da, yeraltında ağır şartlarda çalışan madencilere, fabrikada, tarlada çalışan işçilere, insanların insanları sömürmediği halklara selam göndererek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü “Meclise birgün gidersem sermayenin insanları köle şeklinde çalıştırmadığı bir düzen için işçileri mecliste temsil edeceğim. Halkımız adalete, ekmeğe, özgürlüğe susamış. Sermayenin işçiyi sömürerek ölümlerin olmadığı günlere susamış. Halkım halay çekmeleri, kardeşçe yaşamayı özlemiş. İnsanların ayrıştırılmadığı bir düzen için selam olsun o güzel günlere.”

Miting alanında toplanan kalabalık konuşmaların ardından alanda müzik eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs kutlamalarını sürdürdü.

WhatsApp Image 2023-05-01 at 15.59.59 (1)

Yerel Medya Koordinasyonu