Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 2024 Bütçe görüşmeleri devam ederken Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, oturduğu yerden söz aldı. Meral Danış Beştaş, Küçükçekmece Kaymakamlığı'nın  Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (Navenda Çanda Mezopotamya) otuz ikinci yıldönümünde gerçekleştireceği etkinliği 'kamu güvenliği' adına yasaklamasına tepki gösterdi. Beştaş, şunları dile getirdi:


"Küçükçekmece Kaymakamlığı, Mezopatamya Kültür Merkezi diğer adıyla NCM'nin 32'nci yıldönümü konseri ve etkinliğini yasakladı. Yasağın gerekçesinde kamu güvenliği yazılıyor. Bu konuda MKM'nin yani NCM'nin  30 ve 31, 32'inci kuruluş etkinlikleri İstanbul'daki kaymakamlıklar eliyle yasaklanıyor.

Her fırsatta iktidar grubu Kürtçeyi serbest bırakmakla, Kürtçenin propaganda dili olabilmesiyle, her türlü dolaşımda özgür olmasıyla övüyor ama gerçekler öyle değil.

32'nci yıla kadar kamu güvenliği sorunu yoktu ama nedense yeni uyandılar. Nedense Kürtçe konseri kamu güvenliği olarak yasaklıyorlar. Geçen yıl İstanbul 6. İdare Mahkemesi bunu iptal etti, "Kültürül etkinlikler yasaklanamaz" demişti.

Yüzlerce kişi gözaltına alındı açıkçası Kürtlerin kültürüne her türklü yasak getiriliyor. Ama kültürü yozlaştıran her etkinlik iktidar yoluyla yapılıyor. Sur Yolu ve Cudi festivali bunların başında geliyor.

Son olarak kaymakamlığa şunu söyleyeyim; sazı füze, batariyi de F-16 sandılar herhalde. Huzur adıyla halkın huzurunu kökten yok ettiler.

Kürtçe tiyatro yasak, kürtçe konser yasak ama yandaki sıralardan her şey serbest diyecekler. Bu yalan iki yüzlülük ortadadır."