EMEK DÜNYASI

Barkod Dayanışma Ağı: "CarrefourSA işçi kıyımına son ver"

CarrefourSA tarafından işten çıkarılan arkadaşları için CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapan Barkod Dayanışma Ağı, "CarrefourSA İşçi kıyımına son ver! İşimi geri istiyorum" dedi.

Abone Ol
Haber: Fatoş Erdoğan

Barkod Dayanışma Ağı, CarrefourSA tarafından işten çıkarılan arkadaşları için İstanbul'un Maltepe ilçesinde bulunan CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Ekmek ve Onur, TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, TEHİS, 4. VARDİYA İşçi Dayanışması, DEV TEKSTİL, SML Etiket, BDSP, Mağaza Market-Sen, KALDIRAÇ, ALBA Direnişi, DGD-SEN, İşçi Derneği de destek verdi.

"KÜÇÜLME BAHANESİYLE 300 İŞÇİ DAHA ÇIKARILACAK"

CarrefourSA küçülme gerekçesiyle mağaza çalışanı Gülbin Demirel’in 6,5 yıllık işine son verdi.

CarrefourSA’nın İstanbul-Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan Murat Polat da, 18 Ağustos günü “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek işten atıldı.

Tez-Koop-İş Sendikası 1 Nolu Şube'nin açıkladığına göre, CarrefurSA "küçülme" bahanesiyle 300 işçiyi daha işten çıkaracak.

"'KÜÇÜLEN' CARREFOURSA PANDEMİ DÖNEMİNDE CİROSUNU ARTIRDI"

"CarrefourSA İşçi kıyımına son ver! İşimi geri istiyorum "pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını Hazal Hendekci okudu.

İşçileri "küçülme" bahanesiyle işten çıkartan CarrefourSA'nın sahipleri Sabancı Holding'in nasıl büyüdüğünü aktaran Hendekci, şunları kaydetti:

"2020 verilerine göre Türkiye'de en yüksek gelire sahip %20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay %47.5'e yükselirken, en düşük gelire sahip %20'lik kesimin aldığı pay %5.9'a geriledi. İşsizlik %30'lara yükseldi. Pandemi ile birlikte yoksullar daha fazla yoksullaşırken, zenginler daha fazla zenginleşti. Barınma ve beslenme gibi gündelik ihtiyaçlar borçlanmadan karşılanamaz oldu. Her 100 kişiden 70'i borçlu. Bugün İstanbul nüfusunun neredeyse %90'ı bankalara borçludur.

Sabancı Holding bu yılın ilk altı ayında 3.5 milyar TL kâr elde etti. CarrefourSA pandemi döneminde cirosunu %23.4 brüt karını arttırdı. Bizler pandemi döneminde ağır koşullarda  fazla mesaiye zorlanarak çalıştırıldık. Bir maske bile bizlere çok görüldü. Yüzlerce arkadaşımız bu ihmal nedeniyle Covid hastalığına yakalandı. Burada Maltepe Park mağazasında bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Hükümetin Covid önlemleri dahilinde açıkladığı kapanmalar market işçilerine uğramadı. Bizler akşam vardiyalarında sabitlendik ev-iş arasına mahkum edildik.

Bizlerin yaşadığı sorunlar karşısında 1 nolu Tez Koop-İş şubesi  bir öğüne tek portakal ekletmekle destek oldu. C vitamini sendikası toplu sözleşme sürecinde de icraatlarını sürdürdü. Toplu sözleşme sürecinde bizlerin talebi ile taslak oluşturma zahmetinde bulundu. Bizleri bu süreçte patronun teklifi ile meşgul edip grev sözü veren sendika; arabuluculuk sürecinde patronun teklifini kabul ederek bizlere ihanet etmiştir. Mevcut sosyal hakları dahi koruyamayarak patrona peşkeş çekmekle kalmayıp bizlere bu başarısızlığını bir cuma akşamı mesaj atarak iletme yolunu seçmiştir. Senede birer kez nakit olarak alınan yakacak ve izin paraları ve yine dini bayramlarda verilen çekler 12 takside bölünüp işçilere her ay harçlık verilircesine puan olarak Carrefour Clup kartlara yüklenmeye başladı. Aynı zamanda toplu iş görüşmelerindeki  başarısızlıklarına karşı imza kampanyası ile tepki gösterenleri ifşa edip işten atılmaları için patrona destek verdi.

"MÜCADELEMİZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

İşten çıkarma yasaklarının bitmesi ile beraber CarrefourSA marketlerinde işten çıkarmalar başladı. Onlarca arkadaşımız küçülme bahanesiyle yıllardır emek verdikleri işlerinden atıldılar. Emeklerimizin karşılığı olan tazminatlarımız patron ve ya patronlar tarafından lütufmuş gibi sunuldu. İş güvencemiz ortadan kalkarken itirazlarımız tazminat hakkımızla bastırılmaya çalışıldı. Sendika ise pandemi ve toplu sözleşme sürecindeki tutumuna devam ediyor yani ölü numarasına yatıyor. Sendika ile görüşme taleplerimiz şube başkanı tarafından 'Mesaj bırakın' diye geçiştirildi ve geçiştirilmeye devam ediyor. 

Bizler bu yalnızlık karşısında Barkod Dayanışma Ağı'nda biraraya geldik. Beş yıldır market market komiteler kurduk, tiyatro çalışmaları organize ettik, haklarımızı birlikte aradık. Barkod Dayanışma Ağı yürütücümüz Gülbin Demirel de küçülme bahanesiyle işten çıkarılmış olsa da asıl sebebin mücadelesi olduğunu biliyoruz. Barkod Dayanışma Ağı olarak başlatmış olduğumuz bu direniş bugün beşinci gününde.  Aynı zamanda daha önceden işinden çıkarılan arkadaşımız Murat Polat 15 gündür  Esenyurt Depo önünde direniyor.

İşime geri dönmek istiyorum diye başlayan talebimiz insanca çalışmak ve onurluca yaşamak mücadelesidir. Mücadelemizden geri adım atmayacağız. Marketler önünde başlayan direnişlerimizi market içlerine de  taşıyacağız. Tüm halkımıza, işçi arkadaşlarımıza çağrımızdır. Başlattığımız mücadeleyi birlikte büyütelim. Direne direne kazanacağız."

"İŞE ALIMLAR DEVAM EDİYOR"

Basın açıklamasında konuşan Gülbin Demirel, CarrefourSA tarafından haksız yere işten atıldığını, küçülme bahanesinin gerçeği yansıtmadığını işe alımların devam ettiğini söyledi.

Demirel, pandemide açlık ve ölüm arasında tercih yapmak zorunda kaldıklarını yoğun mobbinge, tacize, şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

"EŞİM, ÇOCUĞUM VE 68 YAŞINDAKİ ANNEMLE DİRENİYORUM"

CarrefourSA Esenyurt Deposu önünde 15 gündür direnen Murat Polat ise, işten çıkarmaların münferit bir olay olmadığını sendikalı, bilinçli insanların seçildiğini belirtti. Tez-Koop-İş ve CarrefourSA yönetiminin ortak çalışmasının sonucu olarak işlerinden olduklarını söyledi.

Esenyurt depo önünde eşi, çocuğu ve 68 yaşındaki annesiyle direndiklerini, kendi sendikası Tez-Koop-İş yerine başka bir sendikanın ayrı iş kolu olduğu halde DGD-SEN'in yanlarında olduğunu bundan dolayı kendi sendikasının utanması gerektiğini söyledi.

HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay pandemi döneminde en ağır yükü market, depo işçilerin yüklenmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Kemalbay, "Herkes evinde korunurken, market işçileri fazla mesai yaptırılarak çalıştırıldı" dedi. HDP'li Kemalbay pandemi döneminde karlarına kar katan market sahiplerinin hak arama mücadesi veren işçileri işten attığını söylerek, işçilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti. Serpil Kemalbay, örgütlü mücadelenin de önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından hep beraber direniş şarkısı söylenerek eylem sonlandırıldı.