GÜNDEM

Bakan Karaismailoğlu'nun eski mesai arkadaşına 2,1 milyar TL'lik ihale

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2,1 milyar TL'lik ihalesini, Bakan Adil Karaismailoğlu'nun İBB döneminden arkadaşı Muzaffer Hacımustafaoğlu kazandı. İhale, tamamlandıktan 45 gün sonra kayıtlara girdi.

Abone Ol

Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alarak görevine resmen başladığı 28 Haziran 2019 günü, İBB Genel Sekreteri ve 5 yardımcısı topluca istifa etti. 5 yardımcıdan biri olan Adil Karaismailoğlu önce bakan yardımcısı, sonra ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı oldu. 5 yardımcıdan bir diğeri de daha önce İBB Ulaşım Daire Başkanlığı görevini yürüten, Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu'ydu. Bu ikilinin yolu birkaç yıl sonra dev bir ihalede tekrar kesişti.

Bakan Karaismailoğlu'nun, eski mesai arkadaşına 2,1 milyar TL'lik ihale verdiği öğrenildi. İhalenin 31 Ekim 2022 tarihinde düzenlendiği, tüm işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 45 gün geçtikten sonra Kamu İhale Kurumu kayıtlarına girmesiyle ortaya çıktı. 

ADRESE TESLİM İHALE

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; söz konusu ihale Bartın Çevreyolu ihalesiydi. İhaleyi düzenleyen Karayolları Genel Müdürlüğü uzmanları yaklaşık maliyeti tam 2 milyar 446 milyon 18 bin 156 lira 35 kuruş olarak hesapladı. Bakan Adil Karaismailoğlu; ihale kanununun asıl usul olarak belirlediği, rekabete imkan sağlayan "açık usul" yerine, deprem gibi olağanüstü ve önceden öngörülemeyen haller için öngörülen istisna "21-b pazarlık" usulünü tercih etti.

"Adrese teslim ihale" olarak bilinen ve AKP döneminde sıkça kullanılan bu yöntemde duyuru ilanına çıkılması zorunluluğu bulunmazken, ihalere de istenen firmalar çağrılabiliyor.

4 FİRMA DAVET EDİLDİ, 'ARKADAŞ' KAZANDI

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği ihalede de 4 firma davetli olarak yer alırken, bu firmalardan biri de Bakan Karaismailoğlu'nun eski mesai arkadaşı Muzaffer Hacımustafaoğlu'nun sahibi olduğu KCT Yol Yapı İnşaat'tı. İhale de 2 milyar 195 milyon 988 bin TL'ye Muzaffer Hacımustafaoğlu'nun şirketi KCT ile AKM Yapı İş Ortaklığı'na verildi.

25 Kasım 2022'de imzalanan sözleşmeye göre proje, 10 Aralık'ta başlayıp 6 Ekim 2023 günü tamamlanacak.

İBB'DEN İSTİFA EDİP ŞİRKETE ORTAK OLDU

Ticaret sicil kayıtlarına göre KCT firması 2010 yılında Cenk Tosun ve Mustafa Kalafatoğlu tarafından limited şirket olarak kuruldu. 2017'de anonim şirkete çevrilen şirketin sermayesi 500 bin TL olarak bildirildi ve tek sermayedar Erdal Günaydın olarak kayıtlara geçti. Sermaye 2018 yılında 2 milyon TL'ye yükseltildi. Muzaffer Hacımustafaoğlu aynı zamanda İstanbul Otobüs A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstleniyordu.

Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran 2019'da yapılan ikinci seçimi kazanınca Muzaffer Hacımustafaoğlu, İBB Genel Sekreteri ve 4 yardımcısıyla birlikte 28 Haziran'da istifa etti. Hacımustafaoğlu, istifadan 5 gün sonra KCT'ye ortak oldu.