GÜNDEM

Bakan Kurum, “Krizi en doğru ve hızlı şekilde yöneten bir Türkiye var” demişti

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından on binlerce bina yıkılırken, yüzbinlerce bina kullanılamaz hale geldi. Enkaz kaldırma çalışmaları, 22’nci gününde sürerken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 2023 yılı bütçe sunuşunda; “Artık enkazını en kısa sürede kaldıran, vatandaşına en kısa zamanda ulaşan bir Türkiye var. Krizi en doğru ve hızlı şekilde yöneten bir Türkiye var” dediği sözler gündem oldu.

Abone Ol

O gün komisyon görüşmelerinde, Bakan Kurum’a “Anlaşılan o ki enkaz kaldırma bakanlığına dönüşmüşsünüz” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bugün ANKA’ya; “Bakanın sözleri şov amaçlıymış. Gerçekte, enkazını kaldıramayan, insanlarını kurtaramayan bir iktidar varmış. Maalesef deprem bu gerçeği çıkardı ortaya...” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye, 6 Şubat saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İlk depremin üzerinden yaklaşık 9 saat sonra bu sefer de Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

11 ilin etkilendiği iki büyük depremde on binlerce bina yıkıldı; yüzbinlerce bina ise ağır hasarlı hale geldi. Depremin ikinci haftasında kimi illerde arama kurtarma çalışmaları tamamlanıp enkaz kaldırma çalışmaları başlarken kimi illerde ise arama kurtarma çalışmaları sürdü.

20 Şubat günü saat 20.04’te Defne’de 6,4; 3 dakika sonra da Samandağ’da 5,8 büyüklüğünde iki büyük deprem daha meydana geldi. 26 Şubat saat 18.23 itibarıyla depremler 44 bin 374 yurttaş yaşamını yitirdi.

Hatay’da meydana gelen depremin üzerinden bir hafta geçerken bugün (27 Şubat) saat Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12.04’te 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu deprem de bir yurttaş yaşamını yitirirken, daha önceki depremlerde hasar gören 29 bina da yıkıldı.

Depremlerin ardından yıkıma neden olan kentlerde enkaz kaldırma çalışmaları 22’nci günde sürüyor.

Depremden etkilenen yurttaşlar, afet koordinasyonunun sağlamadığını, krizin yönetilemediğini söyleyerek sitem ettiler. Bazı illerde depremin 3’üncü günü enkazlarda arama kurtarma çalışmalarının başladığını söyleyen yurttaşlar, yetkililere sitem ettiler.

Askeri, depremden 3 gün sonra gördüğünü, evlerin yıkıldığı bazı köylerde ise yetkilileri bir hafta sonra gördüğünü söyleyen yurttaşlar da oldu.

BAKAN KURUM, “KRİZİ EN DOĞRU VE HIZLI ŞEKİLDE YÖNETEN BİR TÜRKİYE VAR” AÇIKLAMASINI YAPMIŞTI

Afet ve kriz yönetimi konusu tartışılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 9 Kasım 2022 tarihinde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2023 yılı bütçe kanun teklifi sunuşunda, Türkiye’de yaşanan sel, yangın, deprem gibi afetlere dikkat çekerek, “Artık enkazını en kısa sürede kaldıran, vatandaşına en kısa zamanda ulaşan bir Türkiye var. Krizi en doğru ve hızlı şekilde yöneten bir Türkiye var. Devletine güvenen bir millet ve yaraları hızlıca saran bir Türkiye var” dediği sözler gündem oldu.

ÖZTUNÇ, “ANLAŞILAN O Kİ ENKAZ KALDIRMA BAKANLIĞINA DÖNÜŞMÜŞSÜNÜZ” DEMİŞTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Bakan Kurum'a o günkü bütçe üzerine yaptığı değerlendirmede, "Deprem öncesi tespit, deprem anında yapılması gerekenler, deprem sonrası yapılması gerekenler… Ama maalesef Hükûmetiniz sadece deprem sonrası enkaz kaldırma konusunu anlatıyor bize. Ya, enkaz kaldırma konusu değil, deprem öncesinde ne yapılıyor, deprem öncesine yönelik tedbirler nelerdir, deprem anına yönelik neler yapılıyor, neler planlanıyor; bunlara ilişkin ciddi bir çalışma yok, sadece enkaz kaldırma konusunda burada raporlar var, burada bilgiler var. Anlaşılan o ki enkaz kaldırma bakanlığına dönmüşsünüz" demişti.

“GERÇEKTE, ENKAZINI KALDIRAMAYAN, İNSANLARINI KURTARAMAYAN BİR İKTİDAR VARMIŞ”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Ali Öztunç, Murat Kurum’un bütçe sunuşundaki konuşmasını anımsatarak, “Ortalık boşken beylik laflar sarf etti. O gün bu sözlerin somut karşılığının olmadığını söylesek, siyaset yapmakla suçlanırdık. Bugünse, Bakanın sözlerinin havada kaldığını, acı bir tecrübeyle gördük. Bakanın sözleri şov amaçlıymış. Gerçekte, enkazını kaldıramayan, insanlarını kurtaramayan bir iktidar varmış. Maalesef deprem bu gerçeği çıkardı ortaya...” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ'TA, FAY HATTININ GEÇTİĞİ, DEPREMDE BÜYÜK YIKIM GÖREN ALANLARDA DEPREM KONUTU YAPMAK İSTİYORLAR”

Öztunç, “Afet yönetimini, bayındırlık işlerine indirgeyemezsiniz. Şu var ki, Bakanlık bayındırlık işlerinde de kötüymüş. Afet sonrası rehabilitasyon ve yeniden inşa süreçlerini de aynı anlayışla gerçekleştirmek istiyorlar. Kahramanmaraş'ta, fay hattının geçtiği, depremde büyük yıkım gören alanlarda deprem konutu yapmak istiyorlar. İstifa gibi bir müesseseleri zaten yok, hatadan ders çıkarma gibi özellikleri de yok” açıklamasını yaptı.