2 Mayıs’tan bu yana kayıp olan Azerbaycanlı anarşist Bayram Memmedov, denizde ölü bulundu. Memmedov’un “terliğini almak isterken denize düştüğü ve boğulduğu” iddia edilirken, olaydaki bazı noktaların belirsiz olması kaygı yaratıyor.

Azerbaycan’da 2016’da insan hakları savunucusu Giyas İbrahimov ile birlikte Haydar Aliyev’in heykeline yazı yazdıkları için tutuklanan ve 2019’da afla serbest bırakılan Bayram Memmedov, İstanbul’da ölü bulundu. Memmedov’un 2 Mayıs günü Moda sahilinde terliklerini almaya çalıştığı sırada denize düştüğü öne sürülürken, polise yapılan kayıp başvurusunun ardından 4 Mayıs'ta Memmedov'un cesedi teşhis edildi. Olayla ilgili resmi tutanakta olayın “şüpheli ölüm” olarak kaydedilmediği ve "ölüm nedeni"nin yer almadığı öğrenildi.

YÜKSEK LİSANSA BAŞLAYACAKTI

Memmedov'un JAM News'e konuşan arkadaşlarından biri "İstanbul'dayken Bayram'ı ziyaret ettim. Uzun süre konuştuk. Avrupa'da bir yüksek lisans programına girdi. İstanbul'da bu programa hazırlanıyordu. Meşguldü, bu yüzden sosyal medya hesaplarını bile kapattı… İyi bir eğitim aldıktan sonra Azerbaycan'a döneceğini söyledi" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe’nin haberine göre ise; BBC’nin Azerbaycanca servisine konuşan Bayram Memmedov’un babası Ferman Memmedov, oğluyla en son 1 Mayıs’ta görüştüğü söyledi ve oğlunun bir hafta içinde Azerbaycan’a gelmeyi planladığını aktardı.

"OLAYIN BİR ŞAHİDİ BİLE YOK"

Öte yandan, Azerbaycanlı gazeteci Afqan Muxtarli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarında, Bayram Memmedov’un ölümüyle ilgili soruşturma yürütülmemesini eleştirdi. Gazeteci, Muxtarli , sokağa çıkma yasağı varken, Bayram'ın deniz kenarına nasıl gittiğinin belli olmadığını belirterek, "Olayın yaşandığı sahilde en az 100 polis bulunuyor. Bayram’ı yasakta sokağa çıktı diye polis nasıl gözaltına almadı? Henüz olayın bir şahidi bile yok. İntihar haberi olarak yayınlamanın amacı nedir?" diye sordu.

AFLA CEZAEVİNDEN ÇIKMIŞTI

Memmedov, 2016 yılında, kendisi gibi insan hakları savunucusu olan Giyas İbrahimov ile birlikte eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in heykelinin üzerine yazı yazdıkları gerekçesiyle tutuklanmış, ardından “uyuşturucu kaçakçılığı” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Memmedov, 2019 yılında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından imzalanan af kararıyla serbest kalmıştı. Memmedov, Kasım ayından bu yana İstanbul'da bulunuyordu ve yüksek lisans ile ilgili hazırlık yapıyordu.