78 ülkede 18 binden fazla insana bulaşan ve Dünya Sağlık Örgütünün acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı yayılmaya devam ediyor. İspanya, Avrupa'da virüs kaynaklı ilk ölümü duyurdu. İspanya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede 3 bin 750 maymun çiçeği vakası var.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise İspanya, en fazla maymun çiçeği vakasına sahip ülke. İspanya'da şimdiye kadar 4 bin 298 vaka tespit edildi. Bu vakalar arasında hasttaneye yatma oranı ise sadece yüzde 3. Hastalığı bugün duyuran ülkeler arasında Japonya da var.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, insandan insana yakın temas, enfekte hayvanla temas veya ısırık, anneden bebeğe plasenta yoluyla, cinsel temas, çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etlerinin tüketilmesiyle bulaşabiliyor.

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gün. Ancak bu süre 5-21 gün arasında da değişebiliyor. Olası vaka tanımına uyan kişilerin cerrahi maske takması ve hastaneye yatırılarak izole edilmesi gerekiyor.

BELİRTİLERİ

- Ateş

- Yoğun baş ağrısı

- Lenf düğümlerinin şişmesi

- Sırt ağrısı

- Kas ağrıları

- Yoğun halsizlik

- Deri döküntüsü