Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla İstanbul’a gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili açıklamalar yaptı.

Tahıl koridorundan AİHM kararlarına çeşitli konuların değerlendirildiği toplantıda ikili arasında gergin anlar da yaşandı. Çavuşoğlu Alman bakana teröristlerin iadesi ve Kavala kararları üzerinden tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Baerbock'a, "Avrupa Konseyi toplantılarında oylamalar olurken, bazı ülkeler sizin onları tehdit ettiğinizi söyledi. Niye Almanya tek başına bu işin peşine düşüyor da Türkiye'nin oradan atılması için çaba sarf ediyor.

"Başka mahkeme kararları da var, hepsinin örneklerini verdim, daha da çok verebilirim. O nedenle bu konularda çifte standarda düşmeden, iki yüzlülük yapmadan oturup konuşup ne olduğunu ve hukuk çerçevesinde neler yapılması gerektiğini de biz Türkiye olarak konuşmaya hazırız" dedi. 

AİHM kararlarıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Yunanistan'a hatırlatmazken niye sürekli Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Kavala'yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TAHIL ANLAŞMASI TEBRİĞİ

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ise Çavuşoğlu'na bu konular üzerinden cevap vermedi ve "Hükümetinizin başardığı, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok insan için umut ışığı. Size büyük saygı gösteriyoruz" dedi.

Baerbock sözlerine şöyle devam etti:

"Farklı görüşlere sahip olsak bile nezaketten ibaret olmayan sözler sorumlu bir politika yürüttüğümüzü gösteriyor. İki ülke ilişkileri özel öneme sahip. Yeni ortaklıklar çok önemli. Enerji ihtiyacı çok büyük. Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması bizim için çok önemli.

"Suriyeli mültecilerle bir araya geleceğim. Türkiye'ye teşekkür borçluyuz. Bu kadar çok insanı kabul etmeniz çok etkileyici. 4 milyon mültecinin güvenle yaşamaları önemli. Biz de finansal olarak desteği sürdürmek istiyoruz. Yeni bir askeri çatışma insanlara acı yaratacaktır. İstikrarsızlık IŞİD gibi örgütlere yarayacaktır.

"Görüşmede vurguladık, Türk halkı kendi güvenliğini sağlama hakkında sahip. Terör tehdidi olduğunu biliyoruz. AB ve Almanya'da PKK'yı terör örgütü olarak listeledi. Bazı münferit olaylara değinildi. Hangi sebep olursa olsun kundaklama örneğin cezalandırılır. Her hukuk devleti gibi Almanya da takip eder."