Cumhuriyet'ten Süleyman Özkan'ın haberine göre, raporda “Ülkeye nitelikli-bilimsel iyi bir eğitimden geçmiş doktorlar gerekli. Sayı hiçbir şeyi çözmez. Elinizdeki yetişmiş doktorlara sahip çıkın, onları şiddetten koruyun onlara özlük haklarını verin, iyi çalışma ortamı sağlayın” ifadelerine yer verildi.

Ankara ATO Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Doğan da devlet hastanelerinin bir gecede yeni açılan tıp fakülteleri için eğitim araştırma hastanesine çevrildiğini belirterek “Hocalar bir, iki günlüğüne başka ile gidip eğitim veriyor. Bu şekilde sağlıklı bir eğitimin verilmesi mümkün değil” dedi.

"KOŞULLAR SAĞLANMADAN FAKÜLTELER NİTELİKLİ EĞİTİM VERMEZ"

ATO’nun hazırladığı rapora göre, vakıf üniversitelerinde 14 bin 445, devlet üniversitelerinde 100 bin 995 olmak üzere toplam 115 bin 400 tıp öğrencisi bulunuyor. Bu sayıların çok fazla olduğu, artırıma gidilmeyeceğinin yetkililer tarafından belirtilmesine karşın her yıl kontenjanlarda artış yapıldığı vurgulanan raporda, uygun fiziki koşullar sağlanmadan tıp fakültelerinin nitelikli bir eğitim veremeyeceği, bu yolla halk sağlığının tehlikeye atıldığı vurgulandı. 

ÖZEL ÜNİVERSİTELERDE FAKÜLTE SAYISI 32'YE YÜKSELDİ

Rapora göre, 2003’te sadece dört özel üniversitenin tıp fakültesi bulunuyorken yıllar içindeki değişimle 2022’de bu sayı 32’ye çıktı. Bu yıl ücretli Türkçe tıp programları 122 bin-204 bin TL arasında ücretlerle öğrenci alacak. İngilizce tıp eğitim programlarının ücretleri de 115 bin-204 bin TL aralığında değişiyor.