Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933'te ülkeyi ayağa kaldırmak amacıyla kurulan Sümerbank, parça parça satılıyor. Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla, Sümer Holding'e ait 8 ildeki 13 taşınmazın satışa çıkarıldı. İhaleler kapalı zarfla teklif alınarak "pazarlık" usulüyle gerçekleştirilecek ve teklifler "Bahçekapı Mahallesi Atatürk Orman Çiftliği Kümeevleri" adresine teslim edilecek.

Satışa çıkarılan taşınmazlar arasında Afyonkarahisar’ın İhsaniye, Amasya’nın merkez, Çorum’un Mecitözü, Samsun’un İlkadım, İzmir’in Menemen, İstanbul’un Çatalca, Ankara’nın Gölbaşı ilçelerinde birer, Ankara’nın Yenimahalle, Ağrı’nın merkez ilçelerinde ise üçer adet bulunuyor. İhale şartnamesi bedeli Ankara ve İstanbul'daki taşınmazlar için 5 bin lira, diğer illerdeki taşınmazlar için ise 4 bin lira olarak belirlendi. Geçici teminat bedelleri ise 400 bin lira ile 1 milyon 500 bin lira arasında değişiyor.

30 MİLYON METREKARA YABANCILARA SATILDI!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e göre, AKP iktidarı 15 yıl içinde 101 kuruluşun kamu payını, 10 liman, 90 elektrik santralı, 40 işletme, 11 otel ve sosyal tesisi, 3707 taşınmazı, 37 maden sahasını, 3 gemiyi, 6808 kalem makine tesisatını, 155 adet isim hakkını satarak 60 milyar dolar gelir elde etti.

Gürer, 2022'de yapılan özelleştirmelerden de 8.5 milyar dolar gelir elde edildiğini açıkladı ve özelleştirmelerin devam edeceği uyarısında bulundu. Ayrıca, tarım arazilerinin yabancılara satışındaki artışa dikkat çeken Gürer, 30 milyon metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığını ve aynı miktarda arazinin kiralandığını belirtti.

ATATÜRK'ÜN MİRASI...

Sümerbank, 11 Temmuz 1933 tarihinde kuruldu ve yaklaşık 70 yıl boyunca Türkiye'de ekonomik ve sosyal kalkınmanın öncülerinden biri oldu. Atatürk'ün önderliğinde kurulan Sümerbank, fabrikalarıyla Türkiye'nin dört bir yanına ekonomik aydınlanmayı taşıdı. Sümerbank, dokumadan demir çeliğe kadar geniş bir yelpazede sanayinin gelişimine katkı sağladı. Mustafa Kemal Atatürk, Nazilli Basma ve Bursa Merinos fabrikalarının açılışını bizzat gerçekleştirdi.