Haber: Fatoş Erdoğan

Ataşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler, zorunlu emeklilik dayatması ile işten çıkarıldı. Ataşehir Belediyesi işçilerinin  direnişi 24. gününde. Zorla emekli edilen işçiler, Ataşehir Belediyesi önünde hakları için nöbet tutuyor.

photo1698226535 (1)

Ataşehir belediyesi tarafından zorla emekli edilerek işten çıkarılan işçiler, "Bizler patronların, işverenlerin kullanıp, zamanı geldiğinde yan tarafa koyacağı insanlar değiliz, bizler bu ülkede her türlü değeri yaratan onurlu  işçileriz. Direnişimize devam edeceğiz, işimizi alana kadar burdayız" mesajı verdi.

Ataşehir Belediyesi Direnişçileri hakları için sürdürdükleri nöbetin 24.Gününde Ataşehir Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına HEDEP Milletvekili Kezban Konukçu, SYKP, TİP, Patronların Ensesindeyiz, Birleşik İşçi Hareketi, SODAP, EMEK PARTİSİ, HEDEP, Birleşik İşçi Kurultayı, Odak Dergisi, Emekçiler Dayanışması, TOMİS, 4.Vardiya destek verdi. 

Basın açıklamasını Ataşehir Belediyesi'nde 11 senedir çalışan zorla emekli edilen Hasan Karaçay okudu, 

Biz Ataşehir Belediyesinde uzunca süredir çalışan, Ataşehir halkı için emek veren zorunlu emeklilik yasasının kalkmasına rağmen zorla emekli edilen ve buna karşı direnen Ataşehir emekçileriyiz.

Bugün direnişimizin 24. günü

24 gündür ekmek ve haysiyet mücadelesi sürdürüyoruz  24 gündür büyük bir kararlılıkla ve birlik içinde mücadelemize devam ediyoruz. Çünkü hiçbir şey emekçilerin birliğinden daha değerli değildir. Özellikle bu birlik mücadele  alanlarında kurulmuşsa.

5 yıl önce AKP hükümeti yüz binlerce belediye işçisine kadro sözü verdi.  Bizler güvenceli ve kadrolu çalışma hakkı beklerken çıka çıka şirket işçiliği çıktı. Dolandırıldık. Dağ fare doğurdu. Yüz binlerce  belediye işçisinin kaderi  başkanların iki dudağı arasından çıkacak söze bırakıldı. 

BİR TELEFONLA İŞTEN ÇIKARILDIK

Bizim işten atılma hikayemiz de belediye yönetiminin talimatı, şirketin telefonu ile oldu. Meğer belediyemize bir telefon kadar yakınmışız.

Çoğunluğu kadın, 9 işçi işten atıldık. Kadın kotası öneren bir anlayıştan beklenen bu mudur? Neden böyle zamanlarda en önce kadınlar harcanır?

Bize gönderilen işten çıkarılma yazısında gerekçe  istihdam yaratmak  için yazıyordu. Emeklilik bahaneymiş. Bizi çıkarıp başkalarına alan açacaklarmış.

Onlarca yıl emek verdiğimiz kurumumuzun yönetimi, bizleri seçim yatırımı olarak görüyormuş. Ne acı! 

ZORUNLU EMEKLİLİĞE HAYIR 

AKP'nin 2018 yılındaki kadro aldatmacasıyla yaptığı düzenleme yüzünden 5 yıl boyunca zorunlu emekliliğe maruz bırakıldık. Binlerce işçinin canı yandı, bugün 7.500 liraya emekli durumunda, ikinci işte çalışıyor. 

Biz bu zorunlu emekliliğe başkaldırdık. 3 Mart 2023 tarihinde kaldırttık. 

Fakat gelin görün ki, AKP hükümetinin kaldırdığı yasayı Cumhuriyet Halk Partili belediye uygulayarak AKP'nin gerisine düşmüştür.

Burdan soruyoruz, hak hukuk adalet diyen bir partiye ve belediyeye kanunsuzluk, adaletsizlik yakışıyor mu? 

Zorunlu emeklilik kaldırıldıktan sonra biz de diğer işçiler gibi,  emekliliğe kendimiz onay verdiğimizde emekli edilebilme hakkı kazandık. 

Ama işverenimiz, bizim onayımız olmadan, bizi sanki kendimiz dilekçe doldurmuş ve emekli olmak istiyormuşuz gibi bir uygulama ile işten attı. 

BELEDİYE VE SGK SUÇ İŞLİYOR 

Bunun ismi kanunsuzluktur, yasa tanımamaktır. Belediye yönetimimiz suç işliyor. 

Onayımız olmadan işlem yapan SGK suç işliyor. 

EYT çıktıktan sonra, sermeye ve işveren kendi rızası olmadan, emeklilik hakkı kazanmış binlerce işçiyi uyduruk gerekçelerle işten atmanın yolunu açıyor bütün Türkiye'de. 

Bunun pilot uygulaması ise Ataşehir Belediyesi'nde deneniyor. 

Anladık ki Ataşehir Belediyesi bizi sermayenin işçileri 7.500 TL'ye emekli etmenin yolunu açmak için kurban etmiş.