ANKARA (AA) - Kamuoyunda "Ata Dedeler" olarak bilinen, kendilerini devletin sözde "ticari istihbarat ayağı" olarak göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen 43 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Yaşar Sezikli, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra bir önceki celsede savunması alınmayan sanıklara söz verileceğini bildirdi.

Sanık Ersoy Ö, bir belediyede işçi olarak çalıştığını, arkadaşının kendisine devlet adına ticari istihbarat yapılanmasına katılmayı teklif etmesi üzerine bu yapılanmaya dahil olduğunu anlattı.

Manisa ve Ankara'daki toplantılara katıldığını aktaran Ersoy Ö, sanıklar Salice F, Ali E, Hidayet K. ve Bahtiyar Ç'nin bu toplantılarda konuşmacı olduklarını ve bu durumun kendisinde güven duygusu oluşturduğunu ifade etti.

Ersoy Ö, "Ben kimseye 'devlet görevlisiyim' demedim, istihbaratçı olarak tanıtmadım. Mağdurum, beratimi talep ediyorum." diye konuştu.

Sanık Kenan G. de arkadaşının kendisine devletin ticari istihbaratına personel alınacağını söylediğini, bunun üzerine bu yapıya katıldığını söyledi. Kenan G, şöyle savunma yaptı:

"Mustafa Bey beni aradı, 'Türkiye Cumhuriyet Devleti adına arıyorum' deyince tüylerim diken diken oldu. İzmir Bornova'da bir restoranda oturduk. Bin yıllık 'ak sakallı' yapılanması olduğunu, devletin bu şekilde ayakta kaldığını ve yeniden yapılanmaya gidildiğini anlattı. 5 ayrı pasaport 5 ayrı kimlik vereceklerini, bunun için de 10 bin liralık bir 'protokol harcı' yatırılacağını söyledi. Salice F'nin hesabına parayı gönderdim. Abim avukat olduğu için durumu ona anlattım. 'Geçmiş olsun kardeşim, dolandırılmışsın' dedi. Daha sonra Hidayet ve Bahtiyar beylerin yapıda olduğunu görünce 'Devletin en nadide kurumuna seçilmişsin hayırlı olsun' dedi. İlk toplantıda abim de bu yapıya dahil oldu. Abim 'Küba dedesi' ben de 'Türkiye masası' üyesi oldum. Ben de arkadaşlarımı bu yapıya dahil ettim."

Mağdur olduğunu savunan Kenan G, beraatini talep etti.

Avukatların beyanının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, eksik hususların giderilmesi için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşmaya, 6 Kasım'da devam edilecek.

- İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, kendilerini "Ata Dedeler" olarak tanıtan suç örgütüne yönelik operasyonu kapsamında 20 Ocak 2022'de 43 kişi gözaltına alındı.

İddianameye göre, kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu bir grup, kendilerini "devletin ticari istihbarat ayağı" olarak tanıtarak, örgüte yeni üye kazandırıp haksız kazanç karşılığında bürokrasideki işlerinin kısa sürede çözüleceği vaadinde bulundu.

Sanıklar, kişileri örgüte katılış aşamalarına göre, "elçi", "elçi yardımcısı", "büyük ata dede", "ata dede", "baş dede", "dede", "sözcü dede", "masa başkanı", "masa üyesi", "saha başkanı", "saha üyesi" şeklinde kodladı.

Örgüt üyeleri ayrıca zamanla kendilerine katılan prestijli kişilerin mesleki konum ve kariyerleri üzerinden sağladığı güvenle maddi menfaat elde etti.

Sanıkların "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak ve zincirleme şekilde örgütün faaliyetleri kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.​​​​​​​