Çoğunluğu 20 seneye yakın süredir As Plastik’te çalışan işçiler, 2022 yılı mayıs ayında sendikalı çalışma talebiyle Petrol-İş’e üye oldu. Kısa sürede çoğunluğun sağlanmasına ve işçilerin neredeyse tamamının Petrol-İş’e üye olmasına rağmen As Plastik patronu yetki itiraz davası açtı. İşçilerin sendikalaşma sürecini yetki itiraz davasıyla uzatan As Plastik patronunun bu tavrına karşı işyerindeki huzuru bozacak bir hamle yapmadıklarını ancak patronun sendikadan istifaya zorlayan baskılarının bardağı taşırdığını söyleyen işçiler yetki itiraz davasının geri çekilmesi ve sendika ile toplu pazarlık masasına bir an önce oturulması talebiyle iş bıraktı. 

HABER: Fatoş Erdoğan

Sendikalı haklarının tanınması için iş durduran As Plastik işçilerinin eylemleri devam ediyor. As Plastik patronu 28 işçiyi işten çıkardığını işçilere gönderdiği tebligat ile duyurdu. As Plastik patronu da Kod-46 ile işçileri çıkardı.

Sendikalı olma mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen işçiler geri adım atmayacaklarını hakları için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Sendika yöneticileri bugün fabrika sahibi ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Siyasi Partiler grevde olan işçilere destek için fabrika önüne gelmeye devam ediyor. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve TİP İstanbul yöneticileri 5 gündür Esenyurt As Plastik önünde direnen işçilere destek ziyaretinde bulundu.

İŞVERENLER SENDİKALI ÖRGÜTLÜ İŞÇİ İSTEMİYOR

Grev alanında alkışlarla karşılanan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, direnenleri selamladığını ifade etti. Burada konuşan Gülüm, sendikanın hak olduğunu belirterek, işten çıkarılmaların ilginç olduğunu vurguladı. Gülüm, “Sendikalaşma yasalarda var. Ama niye örgütlenince, sendikalaşınca işten atılıyoruz? O zaman yasaya niye yazıyorsunuz? Ama çok açık ki işveren, işçilerin örgütlenmesini istemiyor. Sendikalı olmasını istemiyor. Çünkü sendika demek işçilerin ezilmemesi, bir araya gelmek, birlikte duruş sergilemek, gerçekten insanca yaşamanın koşullarını sağlamak demek. Tek tek olduğumuzda istedikleri zulmü yapıyorlar. Ama örgütlüysek istediklerini yapamıyorlar. 

İŞÇİ OLMAZSA FABRİKA İŞVEREN OLMAZ

Haklarımızın en azından bir kısmını alıyoruz, aslında hak ettiklerimiz bunlarda değil. Çünkü bu ülke kimin emeğiyle dönüyor, fabrikalar kimin emeğiyle dönüyor? İşçi olmazsa bu fabrikalar, işverenler olabilir mi? Oturdukları yerden, sizlerin emeğiyle para kazanıyorlar. Çok azını vermeye gelince ceplerinde akrep oluyor. Çok az olan hakkımız çıkmıyor bunların ceplerinden. O yüzden diyorlar ki, ‘Kölece çalışın, hak talep etmeyin, sendikalı olmayın, ben istediğimi yapayım’ diyorlar. Buna karşı da sizler sendikalarınızda örgütlendiniz ve direniyorsunuz. Haksız olan onlar, yasayı çiğneyen onlar, sizi hukuksuzca işten atan onlar. Ama bu haklı mücadelede kazanan haklı olan sizler olacaksınız. 

YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

Yetki itirazı diye bir şey çıkardılar. Burada da var. Ne zaman bir yerde işçiler örgütlense, işveren yetki itirazında bulunuyor. Yetki itirazı yapacak bir durum yok. Sayılar belli, durumlar belli. İşçiyi oyalamak için bunu yapıyorlar. ‘Üç, beş yıl mahkemede sürünür. Bu arada belki birileri vazgeçer. Bende bu arada sendikanın yetkisini düşürmüş olurum’ diyorlar. Bütün dertleri bu ama buna sizin izin vermeyeceğinizi biliyorum. Ve bu durum sürdüğü sürece sizin yanınızda olacağız. HDP olarak bütün ezilenlerin yanında olduğumuz gibi sizin de yanınızda olmaya devam edeceğiz. Mecliste, alanlarda, sokaklarda sizin direnişinizi tüm ülkeye duyurmaya de devam edeceğiz.

SENDİKALI OLDUĞU İÇİN 28 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI 

Petrol-İş Sendikası As Plastik işyeri temsilcisi Savaş Çakmak, 8 yıldır çalıştığı fabrikada işveren tarafından sendikalı olduğu gerekçesiyle Kod-46 ile işten çıkarıldığını belirterek 5 gündür haklarımız için direniyoruz dedi

Çakmak, sendika yetki belgesini aldıklarında çalışma koşullarının iyileştirmesi özellikle 12 saat çalışma, iş barışı, iş huzurunu düzeltilmesi için mücadele etmek istediklerini bu nedenle direnişe başladıklarını belirtti. Çakmak, 5 gündür fabrika önünde direndiklerini direniş sürerken işverenin 28 işçiyi işten çıkardığını söyledi.

Sendika ve hakları için iş bırakan Petrol-İş’e bağlı 130 işçiden 28'nin işten çıkartıldığını belirten Çakmak arkadaşlarımızın işe geri dönmesi ve haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz dedi 

Çakmak işverenle görüşmelerinin devam ettiğini olumlu bir adım atılmasını beklediklerini ifade etti.