Haber: Uğur İstanbullu/Artvin

Artvin Şiddeti önleme ve izleme Merkezi müdür vekili Gamze Sezgin Özay kadına yönelik şiddet ve aile içi kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları doğrultusunda; Artvin’deki kadın Kooperatiflerinin ziyaretleri kapsamında, Ardanuçta Faaliyette bulunan Ardanuç Kadın Girişim kooperatifini ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARA YA DA ŞİDDET MAĞDURU OLABİLME İHTİMALİ OLAN KADINLARA DESTEK HİZMETİ VARİYORUZ.

Artvin Şiddeti önleme ve izleme Merkezi müdür vekili Gamze Sezgin Önay; ”Şiddeti  önleme ve izleme merkezi 81 ilde hizmet veriyor. Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı bünyesinde. Çalışma alanımız şiddet mağduru kadınlar, aile içi şiddet  yada kadına karşı şiddet konusunda çalışıyoruz. Bu anlamda şiddeti önleme ve izleme merkezlerinde şiddet mağduru kadınlara yada şiddet mağduru olabilme ihtimali olan kadınlara yönelik psikolojik k destek hizmeti. Genel olarak rehberlik ve danışma yönlendirme hizmeti, hukuki destek hizmeti, iş ve meslek danışmanlığı, eğitim desteği, sağlık desteği gibi hizmet modelleri bulunuyor. Bunun dışın dada Kadına karşı şiddetle ile ilgili  toplumsal farkındalıkların artırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz ve yine temel çalışma alanlarımızdan bir taneside kadın istihdamının artırılması ve Toplumdaki yerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar. Bu anlamda da kadın kooperatiflerimize yani kadına kooperatifler yoluyla güçlendirilmesine destek olmaya çalışıyoruz.

ÇALIŞMALARIMIZ KAPSAMINDA BUGÜNDE ARDANUÇ KADIN KOOPERİFİNİ ZİYARET ETTİK.

Bu gün Ardanuç kadın Kooperatifini ziyaret ettik. Benim burya üçüncü ziyaretim. Genel olarak şuan yaptıkları çalışmaların neler olduğunu, ne gibi desteklere ihtiyaç olduğunu onlardan dinlemeye yerinde ve zamanında görerek öğrenmek için geldik.

Şiddet mağduru olan ya da şiddet mağduru olabilme riski olan kadınlar doğrudan bize gelebilecekleri gibi bunun dışında kolluk birimlerine başvurabilirler. Onlar şöyle bir rutin işlem uyguluyor. Bir kadının bize geldiğinde ya da kolluk birimine gittiğinde başvurusu alınıyor ve bizim ABS dediğimiz sisteme bilgileri yükleniyor. Bu sistem sonrası onunla ilgili bir risk analizi yapılıyor otomatik olarak. Sonrasında durumuyla ilgili belirleniyor ve kadınla doğrudan irtibata geçilip acil bir şekilde, o an nerde olduğu, can güvenliği riskinin bulunup bulunmadığı, barınma ihtiyacının olup olmadığı yada ne gibi hizmetlere ihtiyacı olduğu. Hukuki destekse işte adli yardım yoluyla güçlendirile bilinir yada biz Bakanlık olarak onun hukuki sürecine müdahil olabiliriz yada psikolojik olarak etkilenmiş  bir şok hali yada psikolojik desteğe  ihtiyacı olan durumu varsa o noktada destek olabiliyoruz. Bunun dışında ilerki aşamalarda yine biraz önce bahsettiğim gibi eğitim desteği, hukuki destek, ekonomik destek, iş ve meslek  danışmanlığı gibi hizmet modelleri var.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLERİ BAKANLIĞI VE AB ORTAK PROJE KAPSAMINDA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ.

31 Ekim -4 Kasım tarihleri arasında Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı ve AB arasında ve AB tarafından düzenlenen ortak bir proje var. Bu proje kapsamında Kooperatif ortağı olan kadınlara kooperatifleşme isteği olan kişilere ve kooperatif  ortağı olan erkeklere ayrı ayrı çeşitli konularda eğitim verildi. Örneğin kooperatifleşme ve temel esasları ve markalaşma ve E- Ticaret ,üretim gibi bazı spesifik konularda ve bu eğitimde aslında temel amaçlardan bir tanesi ilimizdeki kooperatiflerin bir araya gelerek. Hani belki kooperatifleşme ruhunu yada aynı havayı soluması gibi bir amacımız var.”