Haber: Uğur İstanbullu/Artvin

Ardanuç Kadın Girişimci Üretim ve Geliştirme Kooperatifi kendi bünyelerine kattığı distilasyon ünitesiyle lavantadan yağ çıkarmaya başladılar. Ardanuç kadın girişimci üretim ve geliştirme kooperatifi kurucu başkanı Gürsel Kaya “Ardanuç’ta üç yıl önce başlattığımız bir çalışmanın bu gün sonuçlarını alıyoruz. Ardanuç’ta tarıma elverişsiz susuz arazilerimizi lavantayla güzelleştirmeye çalışıyoruz. Lavantayla Ardanuç’ta katma değerli ürün elde etmeye çalışıyoruz ve biz şuanda Ardanuç’ta beş ayrı tarlada ekmiş olduğumuz lavantaların distilasyonu’nu yapmak için makinamızı temin ettik. Katkı veren bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz ve şu anda da lavanta yağı elde ediyoruz.” dedi.

DÜNYACA ÜNLÜ PROFESÖR DOKTOR MEHMET ÖZ AMERİKA’DAN YAYIN YAPARKEN ŞÖYLE SÖYLEDİ, UYKU PROBLEMİ ÇEKENLER YASTIKLARININ ALTINA BİR KESE LAVANTA TOHUMU KOYSUNLAR”DİYOR

Artvin Ardanuç’ta 4 yıl önce kurulan Ardanuç kadın girişimci üretim ve geliştirme kooperatifi, Aşıklar köyünde 10 dönümlük arazide lavanta üretimine başladılar. 3 yıl içerisinde 5 tarlada lavanta ekimi gerçekleştiren kooperatif kendi bünyelerine kattığı distilasyon ünitesiyle yağ çıkarmaya başladılar.

Ardanuç Kadın üretim, işletme ve geliştirme Kooperatifi ortaklarından Gönül İstanbullu, ”Lavantayla ilçemiz yeni tanışıyor ve bizde aynı şekilde lavantayla yeni tanışıyoruz. Kooperatifimizi kurduktan sonra Aşıklar köyünde 10 dönümlük araziye lavanta fidanları dikildi. İkinci yıl üretmeye başladık ama en verimli dönem bu sene idi. Bu senede bizim distilasyon makinamız olmadığı için üretimde biraz geç kaldık ve bunların Ağustos ayında yapılması gerekiyordu. Yaşken lavantadan daha dazla yağ çıkıyordu daha doğrusu ama bizim distilasyon makinamızı sağ olsun kaymakamımız tarafından Ardanuçlu bir iş adamımız bağışladı. Makinamız kuruldu ve ilk defa üretim bugün burada başladı.

Bu makina beş yüz litrelik ve burada buhar yöntemiyle ve mekanizması böyle ve sonunda da yağı gelecek ve işte yeni başladı ve ilkte çekimi siz yapıyorsunuz ve bizde bu makinayla ilk defa tanışıyoruz.

Lavanta kozmetik alanda kullanılıyor, tohumları birçok alanda kullanılıyor ve geçen gün televizyon seyrederken, hepimizin tanıdığı dünyaca ünlü Profesör Doktor Mehmet Öz Amerika’dan yayın yaparken şöyle söyledi, uyku problemi çekenler yastıklarının altına bir kese lavanta tohumu koysunlar dedi. Benim dikkatimi çekti sedasyon etkisi de var ve birçok alanda kullanılıyor sabun, kolonya, kozmetik ve her türlü alanda ve yetmiş çeşit kullanım alanı olduğu söyleniyor hatta çayı da mevcut.

AROMATİK BİTKİLERİNİN DE AROMASININ EN YOĞUN OLDUĞU BÖLGEDE OTURUYORUZ.”

Bu şekilde üretim yapmak isteyen kişiler olursa Ardanuç’ta ki röportajlardan görmüştü arkadaşlar ve üretim yapmak isteyenler. Bizim kooperatifimize müracaat edebilirler ve biz kendilerine yardımcı oluruz ve yeter ki ilçemizde lavantayı ekelim. Bizim en büyük sıkıntımız distilasyon makinasıydı ve bunu da başta kaymakamımıza, belediye başkanımıza ve bunu gönderen Ardanuçlu iş adamımıza gerçekten kadın girişim kooperatifi ve Ardanuçlar adına çok teşekkür ediyorum. Bizim başta Artvin ilimiz başta olmak üzere ilçemiz Ardanuç’ta lavanta üretimini birlikte genişletelim ve bunu Ardanuç’ta yaygınlaştıralım ve aromatik bitkilerinin’ de aromasının en yoğun olduğu bir bölgede oturuyoruz biz ve o nedenden dolayı lavanta üretimini genişletelim ve ilçemizi lavanta ilçesi haline getirelim.”

KURUCU BAŞKAN GÜRSEL KAYA“ARTVİN’DE TEK LAVANTA ÜRETİMİNİ ARDANUÇ KADIN GİRİŞİM KOOPERATİFİ OLARAK BİZ YAPIYORUZ.”

Ardanuç Kadın girişimci üretim, işletme ve geliştirme Kooperatifi kurucu başkanı Gürsel Kaya “ Ardanuç’ta üç yıl önce başlattığımız bir çalışmanın bu gün sonuçlarını alıyoruz. Ardanuç’ta tarıma elverişsiz susuz arazilerimizi lavantayla güzelleştirmeye çalışıyoruz. Lavantayla Ardanuç’ta katma değerli ürün elde etmeye çalışıyoruz ve biz şuanda Ardanuç’ta beş ayrı tarlada ekmiş olduğumuz lavantaların distilasyonu’nu yapmak için makinamızı temin ettik. Katkı veren bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz ve şuan dada lavanta yağı elde ediyoruz.

Artvin’de tek lavanta üretimini Ardanuç Kadın girişim kooperatifi olarak biz yapıyoruz. Bilindiği üzere lavanta bizim bölgemizin bitkisi değil ve biz bunu İzmir’den getirdiğimiz bir bitki ve elbette insanlarımız şüpheyle bakıyorlar. Ardanuç iklimine uyacak mı ve burada üretebilecek miyiz diye ama biz Bin yedi yüz ve İki bin rakımında da lavanta yetiştirdik. Ardanuç’ta lavanta oluyor ve çok kaliteli lavanta oluyor ve şöyle doğası temiz ve burada bir fabrika atığı yok, kimyasal zehirlenme yok ve topraklarımız çok temiz. Biz Çoruh Üniversitesiyle yapmış olduğumuz tahliller sonucu çok kaliteli lavanta ürettik diyebilirim. Lavantamızın aroması ve yağ oranı yüksek bir lavanta.

Ardanuç’ta lavanta üretilebileceğini ilçemizde yeni bir kazanç kapısının ve yeni bir üretim alanının olabileceğine artık Ardanuçlular inanabiliyor ve artık insanlarımız ilçemizde lavanta ekmeye başladılar.

Bu süreç şöyle bir süreç evet biz lavantayı ektik ama lavantayı distile etmemiz yani yağını çıkarmamız gerekiyordu ve sizde biliyorsunuz ülkemizde bir takım şeyler çok zor ve bizim kooperatifimizin bütçesini aşan bir şeydi. Bu yüzden Ardanuç’ta bir çalışma başlattık ve o çalışmanın sonucunda Ardanuçlu bir işadamımız bize destek sağladı ve bizde buradan iş adamımıza çok teşekkür ediyorum.

KOOPERATİFÇİLİK ANLAYIŞI GERÇEKTEN ORTAK AKILLA, DAYANIŞMAYLA YAPILACAK ŞEYDİR.”

Kooperatifçilik anlayışı gerçekten ortak akılla, dayanışmayla yapılacak şeylerdir ve bizim baştan beri yapmak istediğimiz şeyde tamda buydu. Ardanuç’ta sayın Kaymakamımız. Belediye başkanımız ve halkımızın da yoğun bir ilgileri ve desteği vardır ve bundan dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Evet kooperatifimiz bir kadın kooperatifi. Biz asıl kadın arkadaşlarımızın becerisi ve maharetiyle ürettiğimiz lavantadan çıkardığımız yağla Ardanuç’ta kadın arkadaşlarımız katı ve sıvı sabun ve kolonya gibi ürünler üretecekler ve dolayısıyla da katma değerli ürünler üretmiş olacaklardır. Bizim asıl yapmak istediğimiz çalışma kadın arkadaşlarımızın elde edeceği ürünlerin hammaddesini üretmek ve şuanda biz bunu yapıyoruz ve birlikte başaracağız.”