İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 1016 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Gönüllülük Araştırması’ anketine göre, tüm dünyada gönüllülük yapanların oranları karşılaştırıldığında sondan ikinci sırada yer alan Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarında çalışan gönüllülerin yüzde 9’unun sosyal güvencesi yok.

YÜZDE 67’NİN EĞİTİM VE İLETİŞİM MASRAFLARI KARŞILANMIYOR

17-75 yaş arasında 1016 kişinin katıldığı araştırmada, Türkiye’de sivil toplum alanında çalışan gönüllülerin koşullarını, sorunlarını ve beklentileri ele alındı. Cumhuriyet’ten Kübra Köklü’nün haberine göre, araştırmanın sonuçları İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte açıklandı. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey, Türkiye’de ilk defa gönüllülerin sorunlarının araştırıldığını söyleyerek “Sivil toplum kuruluşları, demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir özgürlük alanı olarak gönüllük faaliyetler artırılmalıdır ve hukukla birleştirilmesi gereklidir. Gönüllülüğü teşvik eden koruyan bir yasal düzen oluşturulmalıdır” dedi. Araştırmaya öncülük eden Prof. Dr. Emre Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllülerin yüzde 67’sinin yiyecek ve iletişim masraflarının STK’lar tarafından karşılamadığını aktardı.

YÜZDE 13’Ü İŞ KAZASINA MARUZ KALIYOR

Gönüllülerin yüzde 20’sinin psikolojik rahatsızlıklar yaşadığı belirtilirken, yüzde 13’ünün ise gönüllük faaliyetinde iş kazasına maruz kaldığının altı çizildi.

GREENPEACE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Öte yandan Greenpeace Türkiye’de çalışan Kiymet Aram’ın 10 Aralık tarihinde tazminatsız işten çıkartıldığı ortaya çıktı. Greenpeace Akdeniz ofisi önünde oturma eylem yapan Aram, hakedilişini alana kadar eyleme devam edeceğini duyurdu. Sekiz yıldır Greenpeace’de çalıştığını söyleyen Aram, “ Birçok eylemde gözaltına alınıp bedel ödediğim bir kurum önünde bunu yapmak bana zor geliyor ama davamdan vazgeçmeyeceğim. Haksızlık son bulana dek burada oturmaya devam edeceğim” diye konuştu.