İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran basınına yaptığı açıklamalarda gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kamuoyuna yansıyan müzakere iddialarına değinen Arakçi, söz konusu süreçle ilgili bilgi paylaştı.

DHA'da yer alan habere göre Arakçi, çeşitli kanallar vasıtasıyla bazı fikirlerin iletildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Mesajlar yoluyla bazı fikirler söz konusu oldu ve bunlar üst makamlara iletildi. Gerek görülmesi halinde pozisyon alınır ve bu üst düzey yetkililerce açıklanır. Şu anki siyasetimiz ülkeyi savunmaya devam etmektir ve ABD ile müzakere yok."

Savaşın sona ermesine ilişkin Tahran'ın duruşunu netleştiren Arakçi, sadece geçici bir ateşkes değil, çatışmaların tamamen bitmesini istediklerini vurguladı. Bazı ülkelerin liderleri ve dışişleri bakanlarının telefon görüşmeleri aracılığıyla ateşkes önerilerinde bulunduğunu dile getiren Arakçi, İran'ın bu konudaki kararlı tavrını tüm muhataplarına ilettiğini belirtti.

HÜRMÜZ BOĞAZI BİZE GÖRE KAPALI DEĞİL

Stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndaki geçiş faaliyetlerine de değinen Arakçi, bölgeye yabancı silahlı kuvvetlerin girmesinin gerilimi tırmandıracağı konusunda ilgili tüm ülkeleri uyardıklarını kaydetti. Boğazın İran'ın kara suları içinde ve kendi egemenlik sahasında bulunduğunu hatırlatan Arakçi, ayrıca şunları söyledi:

"Hürmüz Boğazı bizim kara sularımızda bulunuyor ve bizim hakimiyetimizde. Ayrıca bize göre kapalı değil, sadece düşmana ve onlarla bağlantılı olanlara kapalı. Şu an gemiler boğazdan geçemiyor çünkü sigortaları, savaş koşullarını karşılamıyor. Bazı ülkeler bizimle irtibata geçip boğazdan geçiş talep ettiler ve biz de bazılarını kabul ettik. Şu an Çin, Rusya, Irak, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gemileri geçebiliyor. Bu savaş sonrası da devam edecek."

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'ın bir anlaşma yapmayı çok istediği ancak kendi halkından ve ABD'den çekindiği yönündeki iddiaları hatırlatılırken, Tahran yönetimi Washington’ın ateşkes planını da geri çevirdi. İran Bilgilendirme Konseyi tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin sunduğu 15 maddelik planın "sahada askeri olarak elde edilemeyen hedeflerden oluştuğu" belirtilerek, bu teklif bir "dilek listesi" olarak nitelendirildi.