DOKUZ8 HABER - AV. ELİFSU DİLEK ŞEN

Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülen ve Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki  en güzel şehirler arasında sayılan UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki antik kentin en görkemli tarihi çeşmesi Kestros gezinin en çarpıcı bölümüydü.

Kestros çeşmesi ,Perge’nin  ilk kazı başkanı da olan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel döneminden beri su akması istenen bir çeşme. Perge Antik Kenti'nde, Roma döneminde İmparator Hadrianus tarafından 2'nci yüzyıla tarihlenen ve nehir tanrıçası Kestros'un canlandırıldığı bir heykelin bulunduğu ve adını da verdiği çeşme.

Antik sistemin hala çalıştığı belirlenen deneme sonrasında  çeşmeden sürekli su akmasını sağlayacak çalışmaların heyecanı sarmıştı Perge sokaklarını. Aynı zamanda Aytaç Dönmez tarafından bazı grafilerin varlığı katılımcılarla paylaşıldı.

Perge kenti  astronomi, geometri ve matematik alanlarında önemlidir.Pergeli Apollonius ve  filozof Varus kentin yetiştirdiği önemli bilim insanlarıdır. Perge şehri, antik döneme heykelleri ile ün salmıştır.Perge’den 200 den fazla heykel çıkarılmıştır. Antalya Müzesi’nde koruma altına alınarak dünyanın en önemli Antik Çağ heykel koleksiyonun oluşmuştur. Perge’deki heykellerin muazzam işçiliği göz önüne alındığında Perge’de büyük bir heykel okulunun ya da atölyesinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Ünlü “Yorgun Herakles“ adlı heykelin üst kısmı kaçakçılar tarafından yurt dışına kaçırılmış, ünlü heykel 2011 yılında ait olduğu topraklara geri dönerek Antalya Müzesi’ne teslim edilmiştir.

Heykeltraşları ile ünlü kenti daha iyi anlayabilmek için Antalya Müzesi’nde bulunan heykelleri mutlaka ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir.