Haber: Ogün Akkaya

Aydın'da KYK'ye bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansörün düşmesi sonucu üniversitesi öğrencisi Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi sonrası ülke genelinde protestolar devam ediyor. Barınamıyoruz Hareketi çağrısıyla Ankara'da bir araya gelen üniversite öğrencileri Bahçelievler 7'nci caddede yürüyüş ve basın açıklaması yapmak istedi. Polis, öğrencilerin yürüyüşüne izin vermedi.

Polisin yürüyüşe izin vermemesini oturma eylemi yaparak protesto eden öğrenciler, "Okurken ölmek istemiyoruz","Susma sustukça sıra sana gelecek","Yorganı verdiniz, kefen ettiniz", "Kaza değil, cinayet", "Zeren için adalet" ve "Ankara inlesin, öğrenciyi dinlesin" sloganları attı.

‘BİR DAHA HİÇBİR ÜNİVERSİTE ARKADAŞIMIZIN ÖLÜM HABERİNİ ALMAYACAĞIZ’

Öğrencilerin oturduğu alan çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. Oturma eylemine destek vermek isteyen öğrencilerin alana girişine de izin verilmedi. Öğrenciler ellerinde ihmal sonucu yaşamını yitiren Ertaş'ın ve intihar eden üniversitesi öğrencilerin fotoğraflarını taşıdı. Oturma eylemi yapan öğrencilerden biri "Biz bugün buradayız. Buradan da kalkmayacağız. Bir daha hiçbir üniversite arkadaşımızın ölüm haberini almayacağız" dedi.

‘ZEREN ERTAŞ’I KATLEDENLER SORUNLARA GÖZ YUMANLARDIR’

Yürütülen görüşmeler sonrasında öğrencilerin caddenin tamamını değil girişine kadar yürümesine izin verildi. Öğrenciler caddenin girişinde yer alan Eser Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada "Dün gece 22 yaşındaki Zeren Ertaş'ı katledenler bu sorunlara göz yumanlardır. ‘KYK yurtları en lüks otellerle yarışıyor’ diye kuru hamaset siyaseti yapanlardır. Üç kuruş kâr uğruna öğrencileri 8 kişilik odalarda, böcekli yemeklere, inşaat yurtlara mahkum edenlerdir" denildi.

kyk ankara eylemi (2)

‘YAŞANAN KAZA DEĞİL, ÇOK AÇIK CİNAYETTİR’

Sorumluların cezalandırılmasını talep eden öğrenciler tarafından yapılan açıklamanın devamında “Enes Kara'nın Mehmet Sami Tuğrul'un ölümüne ve bu ülkede 'Barınamıyoruz' diye haykıran milyonlarca gence kulak tıkayanlardır. Asansör ağır kusur olmadan düşmez. Bu teknik bir gerçektir. Sadece Aydın'da değil, onlarca KYK'da öğrenciler tarafından ulaştırabildikleri her mecraya çözülmesi talebi ile asansör arızası ihbarı yapılmıştır. Yaşanan kaza değil, çok açık cinayettir. Öğrencilerin canına bile bile kast edilmiştir. Bu cinayetten sorumlu aşağıdan yukarıya herkes hesap vermelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘BİRBİRİMİZİ BİRLİKTE YAŞATALIM’

Son bir hafta içerisinde çeşitli KYK yurtlarında öğrenci intiharlarının yaşandığını belirten öğrenciler, “Her gün, üniversiteyi bırakmak zorunda kalan arkadaşlarımızın haberini alıyoruz. Bu ülkede, bin türlü yolla gençleri geleceksiz bırakıyorlar. Bin türlü yolla gençlerin canına kast ediyorlar. Bugün hayatımızı, onurumuzu ve arkadaşlarımızı kurtarmak için gece öfkeden ve acıdan uyuyamayan bütün gençleri her yerde kent meydanlarını doldurmaya, katillerin karşısında durmaya çağırıyoruz. Enes, Resul, Zeren ve yaşayamayan binlerce gencin kalan ömrünün sorumluluğu ile her yerde, her meydanda, her kampüste toplanalım. Katillerin karşısına çıkalım, gençlere 'biz yaşayacağız' dedirtelim. Birbirimizi birlikte yaşatalım" dedi.