Haber: Ömer ŞAN

Ankara Kent Konseyi (AKK), çevre ve iklim konusunda farkındalık yaratmak ve vatandaşları bilinçlendirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

AKK bünyesinde kuruluşunu tamamlayan Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde ‘İklimi Krize Sokmuyor, Sokak Ağaçlarını Koruyoruz’ mottosuyla, sokak ağaçlarını kimliklendirme etkinliği düzenledi. 

Bahçelievler’de düzenlenen ve Başkent sokaklarındaki ağaç varlığına dikkat çekilmesi hedeflenen etkinliğe; Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, proje asistanı Peyzaj Mimarı Ayça İnci ile mahalle ve kent gönüllüleri katıldı. 

fotoğraf-2

Bahçelievler semtindeki uygulama alanları olan 46. Sokak, 61. Sokak, 60. Sokak, 59. Sokak, 7. Cadde (Aşkabat), 36. Sokak ve Cengizhan Caddesi güzergâhındaki sokak ağaçlarının iklime uyumu ve dirençli mahalle için önem konusunda farkındalık oluşturulmasına yönelik etkinlikte, sokaklardaki ağaçlar da fotoğraflandı. Çeşitli nedenlerle kurumuş veya kesilmiş olan ağaç noktaları da incelendi.

fotoğraf (2)-1

Proje kapsamında; AKK Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer ve üyelerin hazırladığı telefon uygulaması ve ağaçlara yerleştirilen kimliklendirme karekodu (QR kod) da tanıtılarak, ağacın özelliğinin ve ekosisteme ne kadar değer kattığının öğrenilebileceği anlatıldı. 

SOKAKLARDAKİ AĞAÇ VARLIĞINA DİKKAT! 

AKK olarak çevre ve iklim değişikliği konusunda farkındalık etkinlikleri düzenlemeye devam ettiklerini, iklim krizine uyumdan öte, iklimi krize sokan uygulama ve etkenlerin önüne geçmeye çalıştıklarını belirten Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, “Çevre ve İklim Meclisi olarak başlattığımız çalışmalarda kentimizdeki çevre kirliliği, olumsuz çevresel etkiler, iklim değişikliğini önlemeye yönelik yaptığımız çalışmalar kapsamında bir başka etkinliğimizi de sokak ağaçlarının korunmasına yönelik yapıyoruz. Çünkü, yaşama nefes olan ağaçlar da bizler gibi ekosistemin birer canlı parçası ve hepsinin de birer kimliği var. Bu kapsamda Başkent sokaklarındaki ağaç varlığına dikkat çekmek için Bahçelievler’deki 7 sokakta yürüyüş yaparak onlarla tanışacağız” dedi. 

fotoğraf (1)

Telefon aplikasyonu ile ağaçların özelliklerini öğrenebileceklerini belirten BAŞÇİM Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer ise; “Projemizin adı Kapımdaki Doğa Sokak Ağaçları. İklim dirençli yerleşimler için sokak ağaçların önemini anlatmak için bir araya geldik. Sokakta farklı ağaç gruplarını ve kentsel dönüşümlerin bu ağaçlara nasıl etki ettiklerini birlikte anlamaya çalışacağız. Çalışmanın geldiği aşama aslında ağaç envanteri için ölçtüğümüz ağacın özelliklerini değerlendirdiğimiz bir telefon aplikasyonu var. Sokakta yürüyenler, ağacın özelliklerini ve ekosisteme ne kadar değer kattığını bu uygulama ile öğrenebiliyor” diye konuştu. 

Etkinliğe katılanlar, bölgedeki ilk ağaç kimlik bilgilerini içeren QR kodlu kimlik kartını ağaç gövdesine yerleştirdikten sonra diğer sokaklardaki ağaçlar ve yerleşimlerini dolaşarak fotoğrafladı. Yürüyüş boyunca proje danışmanı Prof.Dr. Tamer, BAŞÇİM Başkanı Şan ile  proje yürütücü asistanı Ayça İnci, katılımcılara çalışmalar ve ağaç varlığı konusunda bilgiler verdi. 

Etkinlik sonunda yapılan değerlendirmede, ilk etabı tamamlanan projenin Başkentin diğer mahalle ve semtleri ile diğer kentlerde de uygulanabilir olduğu kaydedildi.