Türkiye siyasetinin kalbi Ankara'da son günlerde yaşanan gelişmeler, Cumhur İttifakı içerisinde derin çatlaklar oluştuğu iddialarını beraberinde getiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik son operasyonlar ve PKK'nin "fesih süreci"ne ilişkin Meclis'te kurulması beklenen komisyon tartışmaları, Saray, AKP ve MHP arasındaki görüş ayrılıklarını gün yüzüne çıkardı. Kulislerden sızan bilgiler, parti içi rahatsızlıkların ve farklı yol haritalarının tartışıldığını gösteriyor.
İBB Operasyonları AKP İçinde Rahatsızlık Yarattı: "Yeni Kahramanlar Yaratılmamalı"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İBB'ye yönelik yürüttüğü "yolsuzluk" soruşturması kapsamında dün sabah saatlerinde 22 kişinin daha gözaltına alınması, AKP içinde önemli bir rahatsızlığa yol açtı. İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin gibi isimlerin de aralarında bulunduğu gözaltılar, "Medya AŞ ile Kültür AŞ içinde usulsüz ihaleler düzenlenmesi" ve "bu kapsamda rüşvet alınması" iddialarıyla gerçekleşti.
Cumhuriyet gazetesinin kulis haberine göre, bu operasyonlar AKP yetkilileri arasında eleştirilere neden oldu. Eleştirilerin temel gerekçesi olarak PKK'nin "fesih süreci"ne işaret edildi. AKP kaynakları, "Muhalefetle kavga edecek zaman değil" özeleştirisini dile getirerek, önceliğin sürecin kamuoyuna doğru anlatılması gerektiğini vurguladı. Operasyonların AKP'den seçmen koparacağını ve muhalefetin "mağdur edebiyatı yaparak yükselmesine neden olacağını" belirten partililer, "Yeni kahramanlar yaratılmamalı" yorumunu yaptı ve bu süreçte daha barışçıl bir politika izlenmesi gerektiğini savundu.
PKK'nin Fesih Süreci Komisyonunda MHP ve AKP Arasında Görüş Ayrılığı
T24'ten Ceren Bayar'ın haberine göre, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin PKK'nin "fesih süreci" kapsamında Meclis'te komisyon kurulması önerisi, Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı AKP'de farklı tepkilere yol açtı. Pek çok AKP'li isim, komisyonun kurulması için silah bırakma aşamasının tamamlanması gerektiğini ifade ederken, MHP kurmayları komisyonun en kısa zamanda, vakit kaybetmeden kurulması gerektiğini söyledi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Bahçeli'nin çağrısının ardından yaptığı ilk açıklamada, Meclis'in silahlar bırakıldıktan sonra devreye gireceğini belirterek, "Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM’dir" dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya da NTV'de konuya ilişkin soruları yanıtlarken partisinin "önce silahların teslim edilmesi" görüşünde olduğunu vurgulayarak, "Silahların herhangi bir şekilde gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM'deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
Ancak Meclis kulislerinde Bahçeli'nin önerisi, sürecin sağlıklı ilerlemesi için Meclis'in aktif rol alması gerektiğini düşünen MHP kurmayları arasında geniş yankı buldu. MHP'liler, AKP'li Sarıkaya'nın aksine komisyonun bir an önce kurulması gerektiğini savundu.
AKP İçinden Farklı Sesler: "Bahçeli'nin Önerisinden Haberdar Değildik"
Kulislerdeki bilgilere göre, aralarında AKP'li yöneticilerin de olduğu bazı isimler, Bahçeli'nin komisyon çağrısından öncesinde haberdar olmadıklarını belirtti. AKP'li bir yönetici, "Meclis’te sürecin müzakere edileceği bir komisyonu zaman zaman tartışıyorduk. Ama bu netlikte bir çalışma yapmamıştık" ifadelerini kullandı.
AKP kurmayları, sürecin belirli aşamaları olduğunu ve komisyonun kurulması ile yasal düzenlemeler için silah bırakmada bir yol alınması gerektiğini ifade etti. "Orada bir şey olacak ki burada adımlar atılsın" diyerek sürecin aşama aşama ilerleyeceğini ve "tamamen bırakılması değil ama en azından silah bırakma konusunda belirli bir yol alınması gerektiğini" dile getirdiler. "Bir an önce olsun demeden izleyerek ilerleyeceğiz" yorumu yapıldı.
Diğer yandan, Bahçeli'nin önerisinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan bağımsız olamayacağını kaydeden bir başka AKP'li isim, "Bahçeli bu çağrıyı yaptıysa komisyon kısa süre içinde kurulacaktır" dedi. Meclis kulislerinde, Bahçeli'nin çağrısıyla birlikte sürecin hızlanacağı ve komisyonun kurulmasına ilişkin çalışmaların kısa süre içinde başlayacağı görüşü hakim. Hatta bir iddiaya göre Erdoğan’a yakın dar bir ekip kağıt üzerinde çalışmalara başlamış bile.
Nasıl Bir Komisyon Olacak?
Kulislerde, komisyonun hangi yöntemle kurulacağı ve yapısının nasıl olacağına dair değerlendirmeler de yapılmaya başlandı. AKP kaynakları, Meclis'te hali hazırda çalışma yürüten araştırma komisyonları ve ihtisas komisyonlarından farklı, sürece özel "özgün" bir komisyon yapısının oluşacağını söyledi. 2011'de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kuruluş ve çalışma süreçlerine benzer bir modelin işletilebileceği ifade edildi.
Araştırma ve ihtisas komisyonlarının çalışma süreleri, sandalye dağılımı gibi konularda içtüzük gereği bazı kısıtları olduğunu belirten AKP kaynakları, kurulacak komisyonun üye sayısı, çalışma usul ve esasları, süresi ve çalışma alanlarının komisyon kurulduktan sonra üyelerce belirleneceğini kaydetti.
Komisyonun siyasi ve hukuki reformlar, demokrasinin güçlendirilmesi, kültürel beklentiler, sürecin toplumsallaştırılması, geri dönenlerin entegrasyonu gibi alanlarda çalışmalar yapabileceği belirtildi. Üye sayısının da tartışma konusu olduğu, Bahçeli'nin 100 üye önerisinin tartışılabileceği, 30-35 üyeli bir komisyonun daha işlevsel olabileceği ancak alt komisyonlar ve uzmanlarla birlikte sayının 100'e çıkabileceği kaydedildi.
Komisyonun Meclis Genel Kurulu'na ve ihtisas komisyonlarına tavsiye kararları sunabileceği, idari ve yasal düzenleme önerilerinin yanı sıra anayasal değişikliklere ilişkin önerilerin de olabileceği ifade edildi.