Hak ilhlali kararları nedeniyle MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin hedef aldığı AYM Başkanı Zühtü Arslan,  Anayasal Yorumun Geleceği: Bireysel Başvuru ve Norm Denetimi için Yeni Perspektifler Konferansı'na katıldı.

Koç Üniversitesi'ndeki konferansta Arslan, yorumlama yetkisinde nihai kararın AYM'de olduğunu hukuk devletinin yorunm çeşitliliğini kabul edeceğini fakat 'yorum anaforunu' kabul etmeyeceğini söyledi.

"Hukukun üstünlüğünün hakim olmadığı yerde Anayasal yorumun temel kurallarının geçerli olduğunu söylemek çok zordur" diyen Arslan şunları dile getirdi:

"Hans Georg Gadamer'e göre otoriter yönetimlerde yorumdan bahsedilemez. Kendisini hukukla bağlı görmeyen mutlak irade yorumun da temel kuralarını geçersiz kılabilir.

Biindiği üzerine yargısal süreçte yorum kararda tecessüm eder. Anayasa yargısında da Anayasal kuralların yorumu karara dönüştüğünde bağlayıcı hale gelir.

Elbette kanun koyucu da idari yargısal mercilerde anayasal hükümleri yorulamaktadır. Ancak Anayasal nihai ve bağlayıcı yorumlama yetkisi Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Aksi takdirde. herkesin ve her kurumun kendi yorumunun geçerli olduğunu ileri sürdüğü bir durum ortaya çıkacaktır.

Hukuk devleti yorum çeşitliğini kabul eder ama yorum anaforuna izin vermez.

Günümüzde anayasa yargısı alanında en önemli sınama otoriterleşme yönündeki küresel ve yerel ters dalgalar karşısında hak eksenli yorumun korunması ve sürdürülmesidir.

Sanırım ülkemizde de Anayasal yorumun geleceğini bu ters dalgalar karşısında yorumcu toplulukların hak eksenli yaklaşımı sürdürme iradesi belirleyecektir"