Anadolu Kadın Hareketi Derneği Başkanı Birsen Temir Saraç, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a yolculuğunu anlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gündür 19 Mayıs. Karanlığa gömülmüş umutsuz bir ülkenin kaderinin değiştiği gündür, uyanıştır, baş kaldırıştır; Atatürk'tür. Bugün özgür yaşayabiliyorsak nedeni de Samsun'da atılan o ilk adımdır” dedi.

Anadolu Kadın Hareketi, 19 Mayıs kutlamasını bu sene Balıkesir’in Edremit İlçesi'ne bağlı Akçay’da yaptı. Etkinlikte Baba Erenler ve Hatice Gözlükaya sahne alırken; Edremit Thai Chai Grubu ise gösterisini sergiledi. Meydanı dolduran kadınlar coşkulu saatler geçirirken, Anadolu Kadın Hareketi Derneği Başkanı Birsen Temir Saraç, yaptığı konuşmayla coşkulu kalabalığa seslendi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatma sürecini anlatan Saraç, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni de hatırlattı. “Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz” sözlerini anımsatan Temir, toplanan kalabalığa, “Bu Cumhuriyet bize emanet edilmiş. O zaman Mustafa Kemal'in çocukları, Cumhuriyet'in çocukları siz ne yapacağınızı çok iyi bilirsiniz.” dedi.

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN İSTANBUL’DAN SAMSUN’A ÇIKIŞI

Saraç konuşmasında, 19 Mayıs’a giden günleri anlattı. Kadınları örgütlü bir şekilde mücadele etmeye çağırdı. Saraç, Konuşmasında şunları söyledi:

“Yıl 1919, aylardan 16 Mayıs. Osmanlı Ordusu dağılmış, ülkemiz dört bir yandan emperyalistlerin işgali altındadır. Topraklarımız, işgalciler tarafından paylaşılmaktadır. İstanbul'da ise tüm olan bitenlerden habersiz gibi duran basiretsiz hükümet istifa eder. Yeni hükümet kurma görevi de tekrar Damat Ferit'e verilir. Genç General Mustafa Kemal de çağırılır ve 'Karadeniz Bölgesi'ndeki çetelerle savaşma görevini size veriyoruz' derler. Savaş her yerdedir, hem içte hem dışta. Zaten Anadolu'yu geçerek Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için fırsat arayan Mustafa Kemal Paşa, görevi hemen kabul eder. İngilizler, Bandırma Vapurunun limandan ayrılmasına izin verir. Çünkü vapur yola çıkar çıkmaz batırmayı planlamışlardır."

“VAPURUN YÜKÜ AĞIR; ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ, GELECEĞİMİZİ TAŞIDI”

"Mustafa Kemal, bu bilgiyi Rauf Orbay'dan öğrenir ama hiç vazgeçmez. O gece annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule Hanım'ı ziyaret eder. Aslında o biliyordur, çıktığı bu yolda belki de geri dönmeyecektir. Sarılır, vedalaşır onlarla. Kemal Paşa ülkesinin kurtuluşu için zaten ölümü çoktan göze almıştır. 16 Mayıs 1919 sabahı bir vapur kalkar İstanbul'dan. Bandırma Vapuru'dur. Yaşlıdır biraz bu vapur, Karadeniz'e hiç çıkmamıştır. Karadeniz'in hırçın dalgalarıyla hiç karşılaşmadığı gibi, dayanacak gücü de yoktur. Yükü de çok ağırdır bu vapurun. Özgürlüğümüzü, geleceğimizi taşıyordur bu vapur."

“O YÜREKLE DEĞİŞTİ ÜLKENİN KADERİ”

"İngilizler vapuru batırmak için yola çıkarlar ancak Mustafa Kemal ve kaptan İsmail Hakkı Bey, rotayı çoktan değiştirmişlerdir bile. İngilizler Bandırma Vapuru'nu arasa da bulamazlar, Karadeniz'in karanlık sularında. Ufuk karanlık, memleket karanlıktır, halk; umutsuz ve suskundur. Vapurda herkesi deniz tutmuştur ve hepsi güvertelerine çekilmişlerdir. Oysa Mustafa Kemal'in yüreği, Karadeniz'in hırçın dalgaları gibi vatan aşkıyla çarpıyordur. Başı dimdikti Paşa'nın. Gözünü o yoldan hiç ayırmadan sert, mavi gözleriyle sürekli ufka bakıyordu ve üç gün üç gece tarih yazar yaşlı Bandırma Vapuru. O yürekle değişti ülkenin kaderi."

“SAMSUN LİMANI'NA İNDİĞİNİ TÜM SESSİZ HALK DUYAR”

"19 Mayıs 1919 günü sabaha karşı bir ses duyulur Samsun Limanı'ndan. Bandırma Vapurunun sesidir bu. Bu umudun sesi. Bu gelen Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Paşa'dır. Selam durur tayfası, selam durur dalgalar. Ve bir güneş doğar Samsun Limanı'ndan. Bir ışık yükselir o karanlık sulardan. Mustafa Kemal Paşa, Samsun Limanı'na iner. İndiği; tüm sessiz halk tarafından duyulur, herkesi heyecan kaplar. Samsun'un sokaklarında o suskun halk birden değişmiştir, Samsun coşuyor, halk coşuyordur, 'Yaşa Mustafa Kemal' diye!"

“MUSTAFA KEMAL DER Kİ; YA İSTİKLAL YA ÖLÜM”

"Yeniden hayat veren ışık, Anadolu'ya doğru yansır. İsmail Hakkı Bey, hayatının en güzel anını yaşıyordur. Bu vatansever kaptan, 22 kurmayı, 25 askeri ve tayfasıyla sağ salim getirmiştir Samsun'a. 19 Mayıs bir devrimin ayak sesleridir. Bandırma Vapuru'yla yollara düşen Mustafa Kemal Paşa'yı anma günüdür 19 Mayıs. Samsun'a ayak basar basmaz Mustafa Kemal der ki: 'Ya İstiklal ya ölüm!'" 

"BUGÜN ÖZGÜR YAŞAYABİLİYORSAK NEDENİ DE SAMSUN'DA ATILAN O İLK ADIMDIR"

"Ve böylece Kurtuluş Savaşı'nı başlatır. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gündür 19 Mayıs. Karanlığa gömülmüş umutsuz bir ülkenin kaderinin değiştiği gündür, uyanıştır, uyandırılıştır, isyandır, baş kaldırıştır; Atatürk'tür 19 Mayıs, gençliktir, yurt sevdasıdır, spordur, inançtır 19 Mayıs! Bugün özgür yaşayabiliyorsak nedeni de Samsun'da atılan o ilk adımdır, Mustafa Kemal Paşa'dır."

“CUMHURİYET'İN ÇOCUKLARI SİZ NE YAPACAĞINIZI ÇOK İYİ BİLİRSİNİZ”

"Ne dedi Mustafa Kemal Paşa Gençliğe Hitabe'sinde: 'Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz' dedi. Bu Cumhuriyet bize emanet edilmiş. O zaman Mustafa Kemal'in çocukları, Cumhuriyet'in çocukları siz ne yapacağınızı çok iyi bilirsiniz."