Aksaray'da yaşayan 15 yaşındaki Melike Arıbaş, eski nişanlısı olduğu öne sürülen Muhammet Kılıç (23) tarafından 3 Aralık’ta silahla vurularak öldürülmüştü. Aksaray Barosu, Melike Arıbaş cinayetine bugün yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Aslıhan Girgin, şunları söyledi:

"BU CİNAYETTE KÜÇÜK BİR KIZ ÇOCUĞUNDAN BEHSEDİYORUZ"

"Bir kadın cinayeti ama bu vakıada küçük bir kız çocuğundan bahsediyoruz. 3 Aralık 2022 günü saat 14:00 sularında, sokak ortasında, henüz 15 yaşında olan Melike Arıbaş’ın eski nişanlısı olduğu iddia edilen Muhammet Kılıç tarafından silahla vurularak öldürüldüğü bilgisi basına yansımıştır. Haricen araştırmamız neticesinde Melike’nin 14 yaşında nişanlandırıldığı, dört ay sonrasında nişanı sonlandırdığı, o günden katledildiği güne kadar şiddet mağduru olarak çeşitli zamanlarda kolluk kuvvetlerine faili şikayet ettiği, tehdit ve şantaj suçu kapsamında Muhammet Kılıç’ın yargılamasının devam ettiği öğrenilmiştir. Melike’nin kamuya açık bir yerde, kolluk kuvvetlerine yakın bir bölgede bulunmasına rağmen eski nişanlısı olduğu iddia edilen şahıs tarafından silahla katledilmesi, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahat işlenir hale geldiğini göstermesi açısından dehşet vericidir.”

"ÇOCUK GELİNLER, TOPLUMUN YÜZ KARASI BİR GERÇEĞİDİR"

Kadınların sayıdan, siyah-beyaz birer fotoğraftan, öldürüldükçe ismi gündem olan hashtaglerden ibaret olmadığını kaydeden Aslıhan Girgin, kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiklerini vurguladı. İktidarın kadın cinayetleriyle etkin mücadele yerine kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı çektiğini bıraktığını söyleyen Girgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuk gelinler, toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir. Bunun bir gerçek olarak karşımıza çıkması yüreğimizi sızlatmaktadır. Bir çocuk hakları ihlali olan 18 yaş altında çocuk evlilikleri, Türkiye’de en önemli sorunlardan biridir. Erken yaşta evlendirmeler, özellikle kız çocuklarını mağdur etmektedir. Çocuk yaşta evlenen kız çocukları, sağlık ve eğitim başta olmak üzere temel insan haklarından yoksun kalmaktadır. Bugün hâlâ kadına karşı şiddeti, çocuk gelin sorununu konuşuyorsak etkin önlemlerin alınmamasındandır. Yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkin soruşturmalar yürütülemediğindendir. Çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakılmasından, sanıkların aklanmaya çalışılmasındandır. Halen haksız tahrik, iyi hal indirimleri failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığındandır.”

"YASAL SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Aslıhan Girgin, İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırıldığı için 6284 sayılı Kanun’un etkili şekilde uygulanamadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kadının insan hakları için mücadele eden biz avukatlar, bir kez daha kadınların yanında mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyoruz. Melike Arıbaş’ın katledilmesinin derin üzüntüsünü yaşarken katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olacağımız kamuoyuyla paylaşıyoruz. Melike Arıbaş’a Allahtan rahmet ve tüm kadınlara başsağlığı diliyoruz. Bir kez daha, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz."