Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen ormanları için İkizköylülerin ve yaşam savunucuların sürdürdüğü direniş sonuç verdi, iki ayrı mahkeme kararıyla yürütme durduruldu. 

Ancak İkizköylüler ve Akbelen Ormanı nöbetine katılan yaşam savunucuları, her iki davada da verilen “yürütmenin durdurulması” yönünde karara rağmen Akbelen'i terk etmeme kararı aldı.

"MAHKEME KARARLARINA RAĞMEN DOĞA KATLİAMI SÜRÜYOR"

Yürütmeyi durdurma kararından sonra da Akbelen nöbeti sürüyor. İkizköy Çevre Komitesi ve Akbelen Ormanı nöbetine katılan yaşam savunucuları, dün düzenledikleri forumda, yürütmeyi durdurma kararına rağmen nöbeti bırakmama kararı aldı.

Forumda, ülke genelinde  pek çok ekoloji davasında yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen şirketler eliyle doğa katliamının sürdürüldüğü örnekler olduğu konuşuldu. Ayrıca yörede hala aktif bir orman yangını tehlikesi olduğuna da dikkat çekildi. Akbelen'i korumak amacıyla nöbete devam kararı alındı.

Dün gece Akbelen Ormanı girişindeki buğday tarlasında bir araya gelen köy halkı ve yaşam savunucuları hem yürütmeyi durdurma kararlarını kutladı, hem de YK Enerji Şirketi Akbelen ve İkizköy'deki kömür madeni genişletme çalışmaları tamamen duruncaya kadar mücadelenin devamlılığını tartıştı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği tarafından dün yapılan açıklamada, devam eden iki davadan da yürütmeyi durdurma kararı çıktığı duyurulmuştu.  KARDOK Derneği, Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde süren davada Akbelen Ormanı olarak bilinen 740 dönümlük ormanlık alanında YK Enerji A.Ş.'ye açık ocak maden işletme izni veren kararın iptalinin yürütmesinin durdurulduğunu aktardı.

Mahkeme sonuçlanıncaya kadar hiçbir şekilde bu izin çerçevesinde ağaç kesimi yapılamayacak. Muğla 3. İdare Mahkemesi'nde süren diğer davada ise Akbelen Ormanı'nı da kapsayacak şekilde ve ÇED'den muaf olarak yürütülen tüm maden genişletme çalışmaları durduruldu.