HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Sağlık Meslek Örgütleri, ASM’lerde İş Güvencesiz Kadrosuz Çalışmak İstemiyoruz talebiyle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. İstanbul Tabip Odası (İTO), Birlik Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), DİSK Dev-Sağlık İş ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), "Aile Sağlık Merkezleri'ninde İş Güvencesiz Kadrosuz Çalışmak İstemiyoruz" talebiyle İstanbul İl Sağlık müdürlüğü önünde  basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, SES Şişli Şubesi eş başkanı Fadime Kavak Sevim, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN) yönetim kurulu üyesi Nükte Taşlar, DİSK Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Birlik Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Meplepçi konuşmacı olduğu basın açıklamasında  "Aile Sağlık Merkezleri'ninde İş Güvencesiz Kadrosuz Çalışmak İstemiyoruz" yazılı pankart açıldı. Açıklamayı, İstanbul Tabip Odası adına  Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan okudu.

photo_5807936489307356080_y

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kamuda çalışan sözleşmeli çalışanlardan 424 binine kadro verileceğini belirten Ercan, akabinde, kadro verilecek personellerin arasında Aile Sağlığı Merkezlerinde özelden geçerek sözleşmeli statüde çalışan hekimlerin, hemşirelerin ve diğer sağlık personellerinin olmadığını öğrendiklerini söyledi. Yapılan açıklamadan sonra Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma dikkat çeken Ercan, Koca, konuşmasında  “Avrupa medyasında 15 milyondan fazla insan pratisyen hekime ulaşmakta zorluk yaşıyorken Türkiye’de yılın ilk on ayında Aile Sağlığı Merkezlerimizde 248 milyon 335 bin muayene yapıldı. Günlük ortalama muayene sayısı 827 bin 783 oldu” dediğini aktardı. 

İŞ GÜVENCESİZ VE İŞTEN ATILMA KORKUSU  

Türkiye’nin sağlık kuruluşlarına yapılan başvuru sayısının o ülkenin sağlık hizmetlerinin kalitesini göstermesi açısından tek başına kıstas olamayacağının altını çizen Ercan, “Hatta bazen o rakamların yüksekliği koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığının dolaylı bir itirafı da olabilir. Peki, kendince bir övünç vesilesi olarak gördüğünden olsa gerek, bu açıklamayı yapan Sayın Bakan, Aile Sağlığı Merkezlerinde bu övündüğü hizmeti üreten çalışanların yıllardır işsiz kalma korkusuyla, iş güvencesiz bir statüde, yani sözleşmeli olarak çalıştıkları tabloyla da övünüyor mudur acaba” diye sordu. 

SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM ORTADAN KALDIRILMALI  

İstanbul Tabip Odası olarak bu tablodan rahatsız olduklarını vurgulayan Ercan, “ İstanbul’daki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan yaklaşık 1000’e yakın aile hekimi ve 1100 hemşire ile bir o kadar sayıda diğer sağlık personelinin kamu kadrosu kapsamına alınmasını, güvenceli bir şekilde çalışma ortamının oluşturulmasını ve kamuda sözleşmeli istihdam modelinin tamamen ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerinde sözleşmeyle çalışan meslektaşlarımız ve aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire arkadaşlarımızın iki yılda bir imzaladıkları sözleşmelerin tarihi bu günlerde dolmakta. Bu arkadaşlarımız 2022-2024 yılları için sözleşme imzalamaya Sağlık Müdürlüğü’ne çağırılmaktadırlar. Tek taraflı bir biçimde sözleşme koşulların oluşturulduğu, sözleşme değil de adeta bir dayatma olan bu uygulamayı da yıllardır eleştiriyoruz, kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

photo_5807936489307356079_y

İstanbul Tabip Odası olarak  sözleşmesi yenilenmeyecek bir Aile Hekimi olursa onun hemen yanı başında olacaklarını dile getiren Ercan sözlerini şöyle sonlandırdı: “her türlü yasal ve demokratik hakkını savunacağımızın ve meslektaşlarımızla birlikte böyle bir adaletsizliğin önünde duracağımızın bilinmesini istiyoruz. Dün olduğu gibi bugün de kötü çalışma koşullarına karşı insanca çalışma ortamı için meslektaşlarımızla, nitelikli sağlık hizmeti ve sağlık hakkı için de toplumla birlikte olacağız, mücadele edeceğiz.”

SES Şişli Şubesi eş başkanı Fadime Kavak Sevim, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN) yönetim kurulu üyesi Nükte Taşlar, DİSK Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, Birlik Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Meplepçi yaptıkları konuşmalarda Aile hekimlerinin ve çalışanlarının hak kayıplarına, ücret adaletsizliğine dikkat çekti. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın insanlık dışı çalışma koşulları ve ücret politikasını kabul etmediklerininin altını çizdi.