CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’daki fındık tüccarlarını ziyaret ederek alımlar konusunda bilgi aldı. 50 randıman fındığı 43 liraya aldığını söyleyen bir tüccar, bunun sebebinin piyasanın istikrarsızlaşmasından kaynaklandığını, vatandaşın fiyatlardan memnun olmadığını dile getirdi. İtalyan firmasının fiyat açıklamasını beklediklerini belirten tüccar, "Devletin açıkladığı fiyat devleti ilgilendiriyor, bizi Ferrero’nun açıklayacağı fiyat ilgilendiriyor" dedi.

"PİYASAYI İTALYAN FİRMASI BELİRLİYOR"

Kaya, "İtalyan firma dese ki; ‘fındığın kilosunu 40 liraya alıyorum’ fiyatlar düşer mi?” diye sordu. En büyük alıcının İtalyan firma olduğunu söyleyen tüccar, firmanın açıklayacağı fiyata göre fındık fiyatını düşeceğini ifade etti.

"TMO’NUN UYGULADIĞI PROSEDÜRLER VATANDAŞI TÜCCARA İTİYOR"

Bir başka tüccar ise fındığın kilosunu 42,5 liradan aldığını söyledi. Şu anda net bir fiyatın olmadığını ifade eden tüccar, “Bu hafta içinde Ferrero’nun fiyat açıklamasını bekliyoruz. Ondan sonra netleşecek” dedi. TMO’nun uyguladığı kota sınırlaması ve ödeme süresinin gecikmesi nedeniyle üreticinin tüccarı tercih etmesinin fiyatı düşürdüğüne dikkat çeken Kaya, "Açıklanan fiyatla, tüccarın aldığı fiyat arasında aşağı yukarı 9-10 lira fark var. TMO’da bir sürü prosedür var. Şimdi bu İtalyan firma fiyatı açıkladığı zaman herhâlde piyasa biraz yükselecek, piyasanın belirleyicisi olacak" dedi.

"FINDIK ÜRETİCİSİ FERRERO’NUN İKİ DUDAĞI ARASINA MAHKUM EDİLMİŞ DURUMDA"

Fındık fiyatını 54 lira olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ilanlarının önünde açıklama yapan Ahmet Kaya, şöyle konuştu:

"Trabzon’da birçok billboardda fındığın 54 liradan alındığı yönünde yazılar görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı alan bazlı gelir desteği dahil fındığın fiyatı 54 lira diyor. Birçok tüccarı dolaştım. Piyasada şu anda 50 randıman fındık 42,5 lira. TMO 52 liraya fındık alıyor. TMO, 52 liraya fındık alıyorsa vatandaş neden fındığını 42,5 liraya tüccara götürüyor. Cumhurbaşkanı fiyat açıkladı ama şu anda bütün piyasa İtalyan firmanın yani Ferrero’nun açıklayacağı fiyatı bekliyor. Piyasanın asıl belirleyicisi bu. Ortada şöyle bir gerçek var; fındık üreticisi Ferrero’nun iki dudağı arasına mahkûm edilmiş durumda. İtalyan firma ne diyorsa o. Şu anda ‘TMO fındık almıyorum’ derse fındık yerlerde sürünür. Böyle büyük bir sıkıntı var. Sayın Cumhurbaşkanı böyle billboardlara çıkmakla, bu yazıları yazmakla olmuyor. Gelin bakın araştırın fındık fiyatı 42,5 lira."