CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın TBMM Genel Kurulu’nda, “Türkiye’de iki tane Recep var. Birisi tıkır tıkır işi yolunda, şıkır şıkır lambaları yanan saraydaki Recep, diğeri de vatandaş Recep. ‘Yandım Allah’ diye bağırıyor milletimiz. ‘Tasarruf’ deyip milleti karanlıkta bırakmaya hakkınız da yok, hukukunuz da yok. En büyük tasarrufu milletimiz sandıkta ampulü söndürerek yapacak” dedi.

TBMM Genel Kurulunda bugün 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri görüşülmeye devam ediyor. 13’üncü maddeye ilişkin söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın şunları söyledi:

“HAK, HUKUK, ADALET İÇİN YÜRÜDÜK, YÜRÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

“Korkunun ecele faydası yok. 20 yıl önce yoksullukla, yolsuzluklarla, yasaklarla mücadele edeceğiz diyerek iktidara gelen Ak Parti iktidarı bugün yolsuzlukların, yoksullukların, yasakların sebebi ve sahibi olmuş durumdadır. ‘Yolsuzluk’ deyince, ‘yoksulluk’ deyince, ‘yasak’ deyince maalesef akla iktidar geliyor. Son örneği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na talimatla verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı. Sizler 16 milyon İstanbullunun iradesine de mi yasak koyacaksınız? Yoksa ‘yetmez’ deyip 84 milyon vatandaşımızın iradesine de mi yasak koyacaksınız? En büyük ‘ahmaklık’ bu değil de nedir? Hiçbir başkanımızı, hiçbir partilimizi size asla yedirmeyiz. Hiç kimse ümitsizliğe kapılmasın, genel Başkanımızın adalet yürüyüşü aynen devam ediyor. Hak, hukuk, adalet için yürüdük, yürümeye devam ediyoruz. Bu karar karşısında tepki göstermeyenler darbeci zihniyete sahip kişilerdir. Bu karar ahmaklığın en büyüğüdür. Daha önce İstanbul seçimini hazmedemeyenlere, 6 ay sonra ne yapacaklar bilmek mümkün değil. Ama şunu söyleyeyim; bu ülkeye ya adalet gelecek ya adalet gelecek.

“VATANDAŞIMIZI ALGI YAPARAK KANDIRMAYA UTANMIYOR MUSUNUZ?”

Adalet enerjide de yok. Enerjiyi yönetemeyen, ülkeyi yönetemez diye hep söylüyoruz ve yönetemiyorsunuz ancak algıyla bir şeyler anlatmaya çalışıyorsunuz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre elektrik ve doğalgaz tüketim fiyatı asgari ücretin yüzde 45,7’sinden, yüzde 13,9’una düşmüş. Bakan buraya geldiğinde, ‘Asgari ücretlinin aldığı maaşın yüzde 5,4’ünü elektrik için, yüzde 8,8’ini doğalgaz için harcıyoruz’ dedi. Asgari ücret net 5 bin 500 lira neden hesapları 6 bin 471’den yaptınız? Asgari elektrik tüketimi 240 kilowatt saatken neden hesaplarda 200 kilowatt saatten yaptınız? Bir ailenin 300 metreküp harcasa bile ısınamadığı halde neden hesabı 100 metreküpten yaptınız? Vatandaşımızı algı yaparak kandırmaya utanmıyor musunuz?

2021 Aralık ayında 2 bin 853 lira asgari ücretle 3 bin 134 kilowatt saat elektrik alınıyordu. Şimdi 5 bin 500 lirayla 2 bin 196 kilowatt saat elektrik alınıyor. Elektrikte alım gücünü yüzde 30 erittiniz. Doğalgazda da erittiğiniz rakam yüzde 30. Bu kafa bu iktidarda olduğu sürece bu milletin alım gücü yükselmez. Milleti batırmaya devam edersiniz. Bizi kıskanan Avrupa’da birinci sıradayız ama nerede yoksullukta, pahalılıkta, enflasyonda açık ara birinciyiz. Avrupa’da enerji enflasyonu yüzde 38,3, Türkiye’de yüzde 142,6 yani tam Avrupa’nın 3 katı. Avrupa’da vatandaşını koruyorlar siz zam üstüne zam yapıyorsunuz.

“ENERJİ BİR TERCİH İŞİDİR, BİZ TERCİHİMİZİ SİZİN GİBİ YANDAŞTAN DEĞİL, VATANDAŞTAN KULLANACAĞIZ”

Enerji bir tercih işidir, biz tercihimizi sizin gibi yandaştan değil, vatandaştan kullanacağız. Vatandaşı müşteri gibi gören zihniyeti yok edeceğiz. ‘Özelleştirince ucuzlayacak’ dediğiniz elektrik neden ucuzlamadı? Vatandaş için çalışmadığınızdan dolayı. Isparta’da 6-7 gün vatandaşı karanlıkta bıraktınız. Utanıp bir taneniz istifa etmedi, yazıklar olsun. 21’inci yüzyılda 500 bin nüfuslu koca kent karanlıkta kaldı. Mumla da yoksullukla da gaz lambasıyla da bu milleti siz tanıştırdınız.

BOTAŞ’ı batırdınız ancak seçimi finanse etmek için BOTAŞ’ın Rusya’ya borcunu seçim sonrasına ertelediniz mi? Eğer ertelediyseniz vatandaşın da faturalarını bir yıl ötelemeyi düşünüyor musunuz? Bu yıl ‘hiç kimse soğukta kalmayacak’ diyebiliyor musunuz? 2024 yılındaki bütçeyi Millet İttifakı olarak biz yapacağız, 2024 yılında ne kadar faiziyle Rusya’ya ödenecek? BOTAŞ’ı batırmanın bedelini destek gibi söyleyip, vatandaşa bu zararı ödetip sonra da ‘100 milyar lira sübvanse ediyoruz’ demek bu milletin aklıyla alay etmektir.

“TÜRKİYE’DE İKİ TANE RECEP VAR”

Türkiye’de iki tane Recep var. Birisi tıkır tıkır işi yolunda, şıkır şıkır lambaları yanan saraydaki Recep, diğeri de vatandaş Recep. ‘Yandım Allah’ diye bağırıyor milletimiz. ‘Tasarruf’ deyip milleti karanlıkta bırakmaya hakkınız da yok, hukukunuz da yok. En büyük tasarrufu milletimiz sandıkta ampulü söndürerek yapacak."