HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görüp riskli hale gelen cezaevlerinin boşaltıldığı ve bu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başka cezaevlerine nakledildiğini belirten Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, “Mahkum aileleri Covid-19 sebebiyle görüş sorunları yaşadılar. Üstüne 10 ili kapsayan deprem gerçekleşti. Mahkumlar ailelerine ulaşamadı. Şimdi riskli cezaevleri boşaltılıyor. Adil yargılama hak ihlalleri var. Genel af talep ediyoruz” dedi.

Deprem nedeniyle riskli cezaevleri boşaltıldı. Mahkumlar çevre illere sevk edildi. Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu binası ve Çankırı'da E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Cezaevinde bulunanlar, çevre illerdeki cezaevlerine sevk edildi.

Dokuz8haber'e konuşan Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu, Deprem nedeniyle riskli cezaevlerinin boşaltıldığı tutuklu ve hükümlülerin başka cezaevlerine nakledildiği bilgilerini aldıklarını ve ailelerin mahkumlarıyla iletişim kurmakta zorlandığını belirterek şunları söyledi:

"Covid-19 salgınında Dünya Sağlık Örgütü tavsiyesi ile birçok ülke Genel af ilan etti. Bizim ülkemizde ayrımcı bir uygulama yapılarak Kapalı Cezaevlerindeki mahkumlar kapsam dışında bırakıldı. Açık Cezaevlerinden Covid-19 iznine gönderilen mahkumlar izinli oldukları bu dönemde hiçbir suça karışmadı. 40 gün önce 10 ili etkileyen deprem yaşandı facia diye tanımlayacağım bu depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Depremin mahkumlar açısından kamuoyunun bilmediği birçok etkisi oldu. Deprem bölgelerinde cezaevlerinde olan mahkumlar ailelerine ulaşamadı birkaç cezaevinde ailelerine ulaşmayan mahkumlar isyan etti. Ailelerine ulaşmak için isyan girişimde bulunan 3 mahkum hayatını kaybetti. Mahkumlar bunu ailelerine ulaşmak için yaptı. Devletin acil eylem planı olmaması buna etkendir. Devlet bu durumlar için acil eylem planını hayata geçirmeli.

Deprem nedeniyle riskli cezaevleri boşaltılıyor mahkumlar çevre illere sevk ediliyor. Ekonomik sebeplerle birçok aile zaten cezaevlerine ziyarette bulunamıyordu şimdi yakınlarını nasıl görecekler? Devlet mahkumları başka cezaevlerine gönderiyor ama gittikleri yerde deprem riski yok mu?  Devletimizin acilen Adil yargılanma hak ihlalleri yüzde 77'e gelmişken toplumsal barış adına insanların korku içinde bekledikleri bu dönemde mahkumlara genel af talep ediyorum."