Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenledi.

'FİNLANDİYA'NIN NATO'YA KATILIM PROTOKOLÜNÜN ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMAYA KARAR VERDİK'

Erdoğan basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki dost ülkedir. Finlandiya'nın deprem felaketi karşısında uzattığı dostluk eli ile ilişkilerimiz güçlendi. Görüşmelerimizde Türkiye Finlandiya münasebetlerini geliştirmedeki niyetlerimizi teyit ettik. Ticaret hacminde ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar dolar ardından 5 milyar dolara ulaşmak. Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Finlandiya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz. Kıymetli dostumla Rusya Ukrayna savaşı bağlamındaki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye ile BM öncülüğünde taraflarca akdedilen Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın etkin şekilde uygulanmasına dair gözlem ve tespitlerimi aktardım. Türkiye binlere vatandaşını teröre kurban verdi. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütüne yer olmadığına inanıyoruz. Bu örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.

Finlandiya'nın üyelik başvurusu görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını güçlü şekilde destekliyor. Üçlü Muhtıra'yı imzalamak suretiyle Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesinde mutabık kaldık. Finlandiya süreçte samimi adımlar attı. Ülkemizin kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın katılım protokolünün onay sürecini başlatmaya karar verdik."