Sanayideki vasıflı eleman ihtiyacını göz önüne alarak mesleği olmayan, işsiz veya iş bulamadığı için mesleğini yapamayan kadınlara yönelik Adana Büyükşehir Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi iş birliği ile ‘Ücretsiz Mesleki Sertifikalı Eğitim Programları’ düzenleniyor. Bu kapsamda Adana Makine Mühendisleri Eğitim Salonu’nda 10-12 Nisan 2023 tarihlerinde düzenlenen ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Kadına Yönelik Şiddet Eğitimi’ de Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyologu Elif Uras tarafından verildi. Eğitimde; toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, kadına yönelik şiddet, şiddetin türleri, şiddetin etkileri ve başvuru mekanizmaları konuları anlatıldı.

Eğitimin ikinci gününde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi’, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi Eğitim Birim Sorumlusu Makine Mühendisi Arzu Özdal İdem tarafından verildi. Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitiminde, yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler, devlet, işveren ve işçinin sorumlulukları anlatıldı. Güvenlik kültürü nasıl oluşturulur, iş kazalarının nedenleri, sonuçları ve yaşanan örnekler üzerinden bilgilendirme yapıldı.

EĞİTİMİ TAMAMLAYAN KADINLARIN İSTİHDAMI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Eğitimin son gününde Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Selda Şengül tarafından ‘Kalite Kontrol Temel Eğitimi’ verildi. Eğitimde kalite kontrol yöntemleri, ürün ve ürüne özgü kontrol parametreleri üzerinde duruldu. Uygun ürün ve uygun olmayan ürünlerin ayrıştırılması safhasında yüzde 100 kontrol yapılacak süreçte müşteri odaklı yaklaşımla kalite kavramının nasıl hayata geçirileceği, ürünler üzerinde kontroller yaptırılarak uygulama örneklerle zenginleştirildi. İstihdam yaratılacak kadınlar için oryantasyon sürecinin daha etkin ve verimli geçmesi amacına yönelik çalışma yapıldı. Eğitimi tamamlayan ve başarılı olan kadınların, firmaların insan kaynakları ile görüştürülerek istihdam edilmelerinde kolaylık sağlanacağı açıklandı.

İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEK

Kadının toplumdaki konumunun güçlendirilmesi, kadın emeğinin değerlendirilmesi, kadınların ekonomik fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanması, çalışma hayatına etkin katılımı, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın çalışmalarına devam edeceği belirtildi. Bu kapsamda Adana’da hizmet veren kamu kurum kuruluşları, dernek, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile iş birliğine devam edildiği kaydedildi.