Avrupa Parlamentosu tarafından açıklanan karar kapsamında tüketiciler, yeni cihaz satın aldıklarında farklı bir şarj cihazına ve kabloya ihtiyaç duymayacak, küçük ve orta boylu tüm taşınabilir elektronik cihazları için tek bir şarj cihazı kullanabilecekler.

Karar USB-C bağlantı noktasını kablo ile şarj edilebilen cep telefonları, tabletler, e-okuyucular, kulaklıklar, dijital kameralar, mikrofonlu kulaklıklar, video oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörler için üreticisinden bağımsız olarak standart hale getiriyor.

BBC'nin haberine göre, Dizüstü bilgisayarların da karar yürürlüğe girdikten sonraki 40 ay içinde gereksinimlere uyarlanması gerekecek. Açıklamada şarj hızının da hızlı şarjı destekleyen cihazlar için uyumlu hale getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Karar, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından onaylanacak ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Hükümleri ise 24 ay sonra uygulanmaya başlanacak. Yeni kurallar, uygulama tarihinden önce piyasaya sunulan ürünler için geçerli olmayacak.

APPLE'IN İTİRAZLARINA RET

Karar öneri olarak AB üyleri arasında ilk tartışıldığında iPhone telefonlarını üreten Apple buna karşı çıkmıştı. Apple, iPad Pro ve Mac dizüstü bilgisayarları gibi bazı Apple cihazları USB-C şarjı kullanırken, iPhone'larda kendi yözel yapımı şarj kablolarını kullanılıyor.

Android telefonların çoğu ya USB micro-B şarja sahip ya da USB-C standart modele geçti. Apple'ın ürettiği iPad ve MacBook'ların yeni modelleri ile Samsung ve Huawei gibi popüler Android telefonlarda USB-C şarj kabloları kullanılıyor.

2018'de AB'de satılan şarj kablolarının yarıya yakını USB mikro-B, yüzde 29'u USB-C, yüzde 21'i de iPhone uç kullanıyordu. Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Komisyonu'nun araştırmasına göre, kullanılmayan şarj kabloları nedeniyle her yıl 11 bin tonluk atık meydana geliyor.

AB'de 2021'de yıl 420 milyona yakın cep telefonu ve taşınabilir elektronik cihaz satıldı. Bu da kişi başı yaklaşık üç şarj kablosu demek. 2009'da 30'u aşkın farklı şarj kablosu ucu kullanımdayken, bugün modellerin çoğu USB-C, USB mikro-B ve iPhone uçlarını kullanıyor.