ABD yönetimi, halihazırda 125 milyon varili aşkın petrol satıldığını açıkladı. Bu miktarın piyasaya sürülmesi ile ülkede benzin fiyatını galon başına (3,78 litre) yaklaşık 40 sent düşürdüğü tahmin ediliyor.

GALON BAŞI 2 DOLAR ARTMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, 22 Haziran'da ülkede rekor düzeyde artan benzin fiyatlarıyla mücadele amacıyla federal benzin vergisinin eylül ayına kadar 3 ay süreyle askıya alınması için Kongre'ye çağrıda bulunmuştu.

Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana benzin fiyatının tüm dünyada yükseldiğini açıklamış ve ABD'de galon başına neredeyse 2 dolar artarak rekor seviye olan 5 doları geçtiğini ifade etmişti.

Federal hükümet benzinde galon başına 18 sent ve dizelde galon başına 24 sent vergi alıyor. Bu vergiler ise Otoyol Güven Fonu aracılığıyla kritik otoyolları ve toplu taşımayı finanse ediyor. Biden vergi muafiyetine ek olarak eyalet ve yerel yönetimlere de ek tüketici yardımı sağlama çağrısında bulundu.

ŞİRKETLERE DE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Biden daha önce de rekor kıran benzin fiyatına çözüm için petrol şirketlerine mektup yazmıştı. ExxonMobil, Chevron, BP ve Shell'in de aralarında bulunduğu benzin şirketlerine mektup yazan Biden, "Şirketlerinizin hala petrol, mazot ve diğer rafineri ürünlerinin üretimini ve tedarikini artırmak için acil adım atma şansı var. Yakın zamanda rafineri kapasitelerinin artırılması için tüm federal yetkilerimi kullanacağım" demişti.